- Uutiset
Vaikeaa asiaa vaalien alla – koko Suomen toriparlamentti Satakunnassa
Reilun punavihreän siirtymän jalkauttaminen toreilla ja kauppakeskusten vilinässä ei ole helppo tehtävä. Läntisen alueen kansanedustajat Aino-Kaisa Pekonen, Johannes Yrttiaho ja Jari Myllykoski tekivät kuitenkin parhaansa. Jokainen toi oman näköisensä terveiset Satakunnan toriparlamentaarikoille.
Raumalla hernekeittoa, Porissa kakkukahvit ja Kankaanpäässä makkaraa. Siihen päälle vielä muutama vaalikaramelli. Eduskuntaryhmän tarjoamat eväät olivat varmasti helpommin sulateltavia kuin Koko Suomen toriparlamentti -kiertueen poliittinen sanoma.
Miten selittää kattavasti reilu punavihreä siirtymä muutamassa minuutissa?
Kyse on tulevaisuudesta, jossa kilpailukykyinen teollisuus ja ekologisesti kestävä yhteiskunta kulkevat käsi kädessä ihmisten hyvinvoinnin kanssa. Lisäksi siirtymä pitää toteuttaa reilulla ja oikeudenmukaisella tavalla.
Kiistatonta on, että tarvitsemme käännöksen kohti kestävämpää maailmaa. Se edellyttää uusia ratkaisuja teollisuudessa, energian- ja ruoantuotannossa sekä rakentamisessa ja liikenteessä. Ihmisten työ ja toimeentulo on turvattava tässä käännöksessä ilman tuloerojen kasvua.
Kolme parlamentaarikkoa
Kansanedustajille vaikeiden asioiden selittäminen on tuttua. Hämeen Aino-Kaisa Pekonen, Varsinais-Suomen Johannes Yrttiaho ja Satakunnan Jari Myllykoski leikkasivat oman näköisensä siivut tästä mittavasta aiheesta.
– Olemme täällä nyt kuulemassa, mitä teillä on mielen päällä, sillä koronapandemian aikana monet tärkeät tapaamiset jäivät tekemättä, Aino-Kaisa Pekonen avasi.
Keväältä 2020 peruuntuneiden tilaisuuksien joukossa oli myös Aino-Kaisa Pekosen Rauman vierailu sosiaali- ja terveysministerinä.
Johannes Yrttiaho taustoitti nykyistä sähkölaskujen rajua kasvua lähimenneisyyden ratkaisuilla:
– 1990-luvulla, kun sähkömarkkinoita vapautettiin EU-jäsenyyden myötä, käynnistettiin kehitys, josta nyt maksetaan. Sähkön hinta nousee sähköpörssipelin ja futuurimarkkinoiden takia.
Lääkkeeksi hän ehdottaa sähkön hintakattoa sekä nykymuotoisten yhteismarkkinoiden purkamista.
Tehtaan savusta eduskuntaan
Jari Myllykoski, joka on jättämässä eduskunnan, ei ole vielä jäähdyttelemässä. Hän puhui tälläkin kertaa vahvasti teollisuuden ja sen tuomien työpaikkojen puolesta.
– Olen tehtaan savusta noussut eduskuntaan, hän muistutti.
Jari Myllykoski toivoi, että vasemmisto on jatkossakin tarkkana, kun Suomi saa EU:lta vihreän siirtymän rahoja. Ratkaisujen pitää olla pitkäkestoisia ja uusien työpaikkojen pysyviä.
– Meidän pitää päästä eroon alipalkkauksesta. Se on myös rehellisten yrittäjien kannalta huono asia, jos joku firma palkkoja polkemalla saa paremman kilpailuaseman.
Mistä reilussa punavihreässä siirtymässä on kyse?
Punavihreä: Koska ilmastokriisi uhkaa yltyä ympäristötuhoksi, tarvitsemme siirtymän ekologiseen kestävyyteen niin teollisuudessa, energian- ja ruuantuotannossa, rakentamisessa ja liikkumisessa.
Siirtymä: Tavoitteena on yhteiskunta, jossa ihmisten hyvinvoinnin parantaminen sekä kilpailukykyisen ja ekologisesti kestävän teollisuuden edistäminen yhdistyvät.
Reilu: Vasemmiston lähtökohtana punavihreässä siirtymässä on oikeudenmukaisuus ja kustannusten reilu jakaantuminen. Kaikki ihmiset on pidettävä kyydissä.
Keskustelu reilusta punavihreästä siirtymässä jatkuu talven ja kevään vaalikampanjoissa.
Vasemmiston kansanedustajien kiertue kiinnosti myös naapuripuolueiden kansanedustajia. Rauman torilla demarien kansanedustaja, maakuntajohtajan paikkaa tavoitteleva Kristiina Salonen pääsi useampaankin kaverikuvaan.
Kankaanpäässä vasemmiston ulkoilmatilaisuus houkutteli paikalle myös perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskelan. Jari Myllykoski kertoi Vasenvoimalle, että kaima oli sanonut:
– Olin ajamassa ohi, mutta täytyi oikein tulla katsomaan mitä täällä tapahtuu.
Katso alla olevasta videosta, mitä Kankaanpään Citymarketin edustalla tapahtui.
EDIT Lisätty kuvitusta 23.10.2022 klo 19:32 ja video klo 20:05. 24.10.2022 klo 1.15 lisätty tekstiä.