- Mielipiteet
Vasemmistomiehet tulee, oletko valmis?
Porilainen Rami Virtanen kirjoittaa tuntemuksista, jotka edelsivät vasemmiston miesverkoston syntyä.
Kyseessä ei ole sosialistinen sikariklubi, vaan kannustava miehinen verkosto.
Vasemmistomiehet luo omalla esimerkillään uudenlaista kuvaa siitä, että mies voi olla oma itsensä ja miehinen ilman sovinismia ja syrjimistä – ja olla mukana tasa-arvotaistelussa, hän kirjoittaa.
– Eduskuntavaalien tulosten tullessa katsoin vaalivalvojaisissa näyttöä liki lamaantuneena. Aivoni eivät kyenneet enää analysoimaan kuin yhden tuntemuksen: Minua vit***aa.
Lähdinkin valvojaisista etuajassa ottamaan happea AKT:n saunatiloihin. Ehkä mieleni haki turvaa siitä, että ainakin ahtaajat tarvittaessa antaisivat vastusta sinimustan tulevaisuuden hyökyaallolle.
Mieleni oli vallannut ankeuttaja.
– Työväenliikkeen henkisessä ja fyysisessä saunassa analysoin vaaleja toveri Jarno Valtosen kanssa. Voimasanoiltakaan ei vältytty. Muistelimme keskusteluja vaalikentiltä, joissa osa puolueemme miehistä oli sanonut, että vasemmiston sanoma on alkanut tuntua vieraalta, ja heillä on tunne, ettei heitä enää kuunnella.
Jo ennen vaaleja olin pohtinut muutaman toverin kanssa, että vasemmisto tarvitsi oman miesverkoston. Onnekseni samanhenkisiä miehiä alkoi ilmestyä ympäri maan kuin sieniä sateella. Samalla ilmeni pelkojakin:
Olisiko miesverkosto herrasmiesten oma sosialistinen sikariklubi, jossa taas äijät päättäisivät asioista ohittaen muut?
– Mielestäni vasemmiston suurimpia rikkauksia ja vahvuuksia on ollut sen jäsenistö, joka on taustaltaan erilaista, ja jolla on erilaisia vahvuuksia.
– Miten pystymme vaikuttamaan tulevaisuudessa miesäänestäjiin, jos osa meistä kokee, ettei saa ääntään ja ajatuksiaan kuuluville tai jopa pelkää tuoda niitä avoimesti esille?
Tästä tarpeesta syntyi ajatus vasemmistomiehistä. Se on verkosto, joka kannustaa ja tukee miehiä toimimaan puolueessa, sekä tuomaan omia mielipiteitään esille. Lisäksi verkosto haluaa tuoda esille miehiin kohdistuvia yhteiskunnallisia ongelmia, jotka liittyvät isyyteen, miesten syrjäytymiseen ja mielenterveysongelmiin, työelämän muuttumiseen sekä poikien heikentyneeseen koulumenestykseen.
Vasemmistomiehet luo omalla esimerkillään uudenlaista kuvaa siitä, että mies voi olla oma itsensä ja miehinen ilman sovinismia ja syrjimistä – ja olla mukana tasa-arvotaistelussa.
– Miesverkosto tulee toimimaan tiiviissä yhteistyössä eri tahojen kanssa eri kysymyksissä, muun muassa Vasemmistonaisten kanssa. Verkosto on varmasti huikea lisä vasemmistolaiselle liikkeelle, jossa kaikki toimivat yhteisen päämäärän puolesta ja puhaltavat yhteen hiileen.
– Järjestön sisäinen keskustelu on jo nyt antanut minulle valtavasti uskoa ja voimaa tulevaisuuteen. Ankeuttaja on pelkkä muisto vain.
Rami Virtanen
Pori