- Mielipiteet
Pertti Salo: Halla-ahon toiminta heikentää demokratiaa
Kirjoittaja muistuttaa, että Jussi Halla-aho lupasi puhemiehenä puolustaa kansanedustajien puheoikeutta.
– Nyt hän kuitenkin useampaan kertaan on toiminut juuri toisinpäin, pyrkien rajoittamaan kansanedustajien perustuslaillista oikeutta ilmaista mielipiteensä.
Eduskunnan puhemiehen Jussi Halla-ahon päätös kieltäytyä kutsumasta eduskuntaa kesätauolta luottamusäänestykseen heikentää demokratiaa eduskunnassa. Tässä on synkkiä kaikuja kaukaa menneisyydestä.
Samaan aikaan kun Petteri Orpo antaa periksi perussuomalaisten toiminnalle, Halla-aho lisää jännitteitä eduskunnassa ja vähentää luottamusta hallitukseen.
Puhemiehen päätös estää eduskuntaa arvioimasta tilannetta on surullinen hetki suomalaisen parlamentarismin historiassa. Selvästikin Halla-aho haluaa estää eduskunnan kokoontumisen suojellakseen oman puolueensa puheenjohtajaa ja estääkseen eduskuntaan arvioimasta häneen kohdistuvaa luottamusta.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramon mukaan päätöstä ei voi ennakkotapauksilla selittää.
Saramon mukaan valtiovarainministeri Riikka Purran (ps) kielenkäyttö on loukannut syvästi Suomessa asuvia ihmisiä sekä niitä, jotka mahdollisesti haluaisivat tulla Suomeen töihin ulkomailta. Hän myös muistuttaa, että Purran kirjoitukset ovat tulleet eduskunnalle uutena tietona vasta viime päivinä.
– Miten tämä ei nyt olisi akuuttia?
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo Ilta-Sanomissa.
Tarve eduskunnan kokoontumiseen on myös demarien Antti Lindtmanin mukaan vielä suurempi nyt kun Halla-aho ilmoitti mielipiteensä.
Jussi Halla-aho lupasi puhemiehenä puolustaa kansanedustajien puheoikeutta. Nyt hän kuitenkin useampaan kertaan on toiminut juuri toisinpäin, pyrkien rajoittamaan kansanedustajien perustuslaillista oikeutta ilmaista mielipiteensä.
Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne puolestaan korostaa, että oppositiopuolueet halusivat eduskunnan arvioivan koko hallituksen toimintaa.
Harjanteen mukaan kyse ei ollut vain Purran luottamuksesta. ”Kyse oli siitä, miten pääministeri ja hallituspuolueet ovat ylipäätään olleet esillä julkisuudessa kuluneella viikolla.”
Demokratian kannalta olisi tärkeää, että eduskunta voisi kokoontua ja keskustella ja sen keskustelun perusteella tehdä sitten tarvittavat johtopäätökset.
”Parlamentarismin keskeinen idea on hallituksen ja opposition vuoropuhelu. On hyvin poikkeuksellista, että koko oppositio pitää parlamentaarisesti tarpeellisena istuntotauon keskeyttämistä. Tästä syystä pyyntö on erittäin painava ja puhemiehen olisi pitänyt siihen mielestäni suostua”, sanoo Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen Helsingin Sanomien haastattelussa.
RKP pitää kannanotossaan hallituksen tilannetta erittäin huolestuttavana ja edellyttää, että jokainen ministeri ja puolue irtisanoutuu rasismista yksiselitteisesti ja vailla tulkinnanvaraa.
Purran eroa vaatii myös yli 110 000 nimeä kerännyt kansalaisadressi.
Pertti Salo
FM, yrittäjä ja opettaja
Eurajoki