- Uutiset
Vasemmiston piirikokous palatsissa
Satakunnan vasemmistoliiton syyskokous siirrettiin Porin kaupungintalon valtuustosaliin, koska Lattomeren työväentalon putket olivat jäässä.
Vaihtuneeseen kokouspaikkaan löysivät onneksi tiensä kokousedustajat, seuraajat sekä puhujavieraat eduskunnasta ja puoluetoimistosta.
Muuta yllättävää maakunnan vasemmistoväen tapaamisessa lauantaina 2. joulukuuta ei koettu, vaan kokous sujui totuttuun tapaan yhteisymmärryksessä ja keskustellen.
Mikko Kaunistoa ei haastettu, joten piirin puheenjohtajuus säilyy Vampulassa.
Varapuheenjohtajista päästiin tällä kertaa äänestämään. Uutena nimenä kärkeen kiri nakkilalainen Eero Rantala. Rauman vasemmiston Susanne Ekroth sai tällä kertaa kakkospaikan.
Kokouksen puheenjohtajana toimi Porin vasemmiston puheenjohtaja Jarno Valtonen, joka siirtyi joulukuun alusta puoluehallituksen päätöksen siivittämänä aluevaltuustoryhmän palvelukseen.
Poliittisen tilannekatsauksen piti vantaalainen kansanedustaja ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo.
Hän käsitteli vasemmistoliiton viime viikolla julkaisemaa vaihtoehtobudjettia, joka muun muassa hillitsisi veroasteen laskua, sijoittaisi koulutukseen, osaamiseen ja maahanmuuton sujuvoittamiseen sekä parantaisi talouden ympäristökestävyyttä. Myös vaikeuksissa oleva rakennusala saisi oman tukipakettinsa.
Ei ole pakko leikata!
Jussi Saramo totesi, että kun oikeisto puhuu sopeuttamisesta, se tarkoittaa käytännössä leikkaamista. Kun tavoitteena on kuusi miljardia euroa seuraavan kahden hallituskauden aikana, leikkaamisen jälki on rumaa.
– Se tarkoittaisi, että sosiaali- ja terveyspalvelut, jotka jo nyt ovat alirahoitettuja, ajetaan alas.
Vaihtoehtobudjetissa vasemmistoliitto peruisi Orpon-Purran hallituksen sote-leikkaukset ja lisäisi ensi vuonna hyvinvointialueiden rahoitusta 500 miljoonalla eurolla. Lisäksi uudistettaisiin soten rahoitusmallia.
– Hallituspuolueet antavat ymmärtää, että hyvinvointialueet ovat nyt pulassa sote-uudistuksen takia. Se on propagandaa, sen he itsekin tietävät, Jussi Saramo sanoi.
Hän palasi Juha Sipilän (kesk.) hallituksen viimeiseen vuoteen:
– Kunnat ottivat velkaa vuonna 2019 yli kolme miljardia euroa. Silloin kuntien menoista yli 60 prosenttia meni sote-palveluihin.
Sote-uudistuksessa sosiaali- ja terveyspalvelut tulivat valtion maksettaviksi.
– Siihen varattu raha oli täysin sama, minkä kunnat aikaisemmin käyttivät, plus tietenkin indeksikorotukset. Nyt siellä on tämä miljardin vaje. Itseasiassa se on ihme, että se on vain miljardi, sen pitäisi olla se kolme miljardia.
Kunnat alibudjetoivat
Jussi Saramo korosti, että suurin syyllinen ovat kunnat, jotka ovat alibudjetoineet, ei sote-uudistus.
– Toinen bluffi ja sumutus on se, kun Petteri Orpo (kok.) väittää, että vuonna 2019 hänen valtiovarainministeriaikanaan valtion velkaantuminen loppui. Se ei pidä paikkaansa!
Sipilän hallituksen aikana 2019 kunnat ottivat yli kolme miljardia velkaa ja valtiokin yli kaksi miljardia. Tämä oli yhteensä enemmän kuin Sanna Marinin (sd.) hallitus otti viime vuonna.
Nykyisen hallituksen budjetista Riikka Purra (ps.) on toistanut, ettei solidaarisuusveron alennus, joka vähentää verotuottoja 60 miljoonaa euroa vuodessa, tunnu budjetin kokonaisuudessa. Jussi Saramo myönsi:
– Se on totta. Tämä kaikkein hyvätuloisimmille palkkatuloista tuleva vero on kuitenkin aika iso osa valtion budjettia. Samaan aikaan leikataan esimerkiksi asumistuesta, vammaisilta ja vedetään mattoa sote-uudistuksen alta – tehdään tätä todella kylmää politiikkaa ja köyhyys lisääntyy.
– Se on aikamoinen viesti.
Tilastokeskuksen mukaan Suomessa lähes 900 000 elää köyhyys- tai syrjäytymisriskissä. Tämä perustuu vuoden 2021 tietoihin.
– Me olemme sanoneet, että hallituksen leikkauksilla tulee 73 000 uutta köyhää, mutta todellisuudessa luku on 83 000. Heistä yli 10 000 on lapsia.
Jussi Saramon mukaan vasemmistoliiton sanoma on selkeä:
– Ei ole pakko leikata. Kokoomus väittää, että nyt on pakko leikata, jotta hyvinvointiyhteiskunta pelastetaan. He sanovat näin, vaikka tekevät päinvastaista.
Persupuhe on koventunut
Kokoomuksesta oikealta ohi -politiikkaa tekevä valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) sanoo, että sosiaalivaltio pitää purkaa. Se on enemmän Margaret Thatcherin politiikkaa, kuin perussuomalaisten perinteistä puhetta.
– Veikko Vennamosta on jo pitkä aika, mutta Timo Soinikin aikoinaan esitti kansanmiestä ja puhui köyhän asiasta, vaikka lopulta hän teki juuri niin kuin kokoomus käski. Riikka Purralla ei ole tällaisia puheita, vaan hän tekee todella kylmän oikeistolaista politiikkaa.
Jussi Saramo arveli, että perussuomalaisten kannatuksen romahdus on pian edessä.
– Haluan uskoa, että Suomen kansa tässä mielessä herää. Seuraavissa eduskuntavaaleissa meillä on enemmän kysyntää kuin koskaan ja mahdollisuus merkittävään comebackiin, Jussi Saramo päätti puheenvuoronsa.
Hän sai vastattavakseen tiukkoja kysymyksiä muun muassa Suomen asekaupoista sekä vasemmiston viestin paremmasta näkymisestä.
Vasemmistoliiton talous- ja hallintopäällikkö Elias Laitinen oli piirikokouksen toinen puhujavieras. Hän kertoi puoluetoimiston kuulumisia sekä esitteli Li Anderssonin vaalikampanjaa.
Yleiskeskustelussa kuultiin hyviä puheenvuoroja. Puhujan pönttöön nousi Kokemäen vasemmiston Juhani Oksanen. Hänen puheensa oli hyvin valmisteltu ja ajankohtainen.
Porista lähti kotiin tyytyväisiä vasemmistolaisia. Piirin toiminnan kehittämistä jatketaan ja suunta on eteenpäin!