- Uutiset
Kampanjapäällikköä tentattiin Huittisissa
Vasemmistoliiton puoluesihteeri ja Li Anderssonin kampanjapäällikkö Anna Mäkipää kuvailee vaalikentillä puhuttaneita aiheita varsin synkiksi.
Ulkopolitiikassa huolestuttavat Ukrainan ja Gazan tilanteet, tuore Nato-jäsenyys ja Suomen suhde ydinaseisiin.
– Tärkeintä on, että pystytään rakentamaan rauhaa ja toimimaan niin, ettei tulisi sotaa.
Kotimaassakin on riittänyt vakavia aiheita, kuten uuden hallituksen sosiaaliturvan leikkaukset ja työelämää uhkaavat heikennykset, joita ensi viikolla vastustetaan lakoilla.
Perjantai-iltana, presidentinvallin ensimmäisen kierroksen viimeisen kampanjanpäivän aattona, Anna Mäkipää kuvailee käytävää vaalia jännittäväksi. Kuulemassa on Huittisten, Vampulan sekä Rauman ja Eurajoen yhdistysten jäseniä.
Anna Mäkipää ihmettelee, miten ehdokkailta on kysytty kampanjan aikana vaikka mitä, mm. lempiruokia ja -eläimiä.
– Tärkein kysymys olisi se, mihin suuntaan he haluavat suomalaista yhteiskuntaa viedä, ja mitkä olisivat parhaat keinot valoisaan tulevaisuuteen.
Nato ja ydinaseet
Hän uskoo, että on mahdollista, että ulkopolitiikkaan tulee linjamuutoksia.
– On puhuttu Naton ydinasepelotteesta ja halutaanko Suomen maaperälle ydinaseita vai ei. Suomen nykyinen lainsäädäntö estää ydinaseiden tuomisen. Se koskee käyttämisen lisäksi säilyttämistä, että kautta kuljettamista.
Useampikin ehdokas on kuitenkin puhunut siitä, että pitäisikö tätä lakia tarkastella uudelleen.
– Li Anderssonin mielestä nykytila on hyvä. Me emme halua tänne ydinaseita. Ajatus on se, että mikäli tänne Venäjän naapuriin niitä tuotaisiin, se varmasti lisäisi jännitteitä.
Toinen syy kielteiseen kantaan on halu tehdä ydinaseriisuntaa.
– Se ei olisi uskottavaa, jos Suomeen otettaisiin ydinaseita, mutta silti haluaisimme, että niistä luovutaan.
Nato-keskustelua Anna Mäkipään mielestä pitääkin käydä. Hän tiivistää:
– On tärkeää muistaa, ettei Nato päätä Suomen ulkopolitikan linjoista ja kannoista, vaan edelleen Suomi itse päättää itse, mihin arvoihin se perustaa oman ulkopolitiikkansa.
Tähän asti on puhuttu ihmisoikeusperusteisesta ulkopolitiikasta.
– Sen lisäksi Li on ehdokkaana korostanut kansainvälistä oikeutta ja sen mukaisia sopimuksia. Niitä pitää tilanteessa kuin tilanteessa noudattaa johdonmukaisesti. Me olemme pieni maa ja silloin, jos tulee paha tilanne, niin kansainväliset sopimukset suojaavat meitä pieniä maita.
Ilmastonmuutoskin on tärkeässä roolissa LI Anderssonin kampanjassa:
– Presidentti on sellainen arvojohtaja, joka pystyy tuomaan ulkopolitiikkaan ja kansainvälisten suhteiden hoitamiseen sen, että valtiot yhdessä pystyisivät torjumaan ilmastonmuutosta.
Gaza ja Ukraina
Gazan tilanteen pahentuminen päivä päivältä huolestuttaa. Vasemmistoliitto on esittänyt, että Gazaan on saatava tulitauko ja sitten luotava askelmerkit kestävään rauhaan.
– Unicef on kertonut, että Gazassa alle kaksivuotiaista lapsista yli 90 prosenttia kärsii vakavasta ruoanpuuttesta. Nälänhätä ja sairaudet alkavat tappaa enemmän kuin sotatoimet.
Anna Mäkipää sanoo, että juuri tämä kertoo kriisin syvyydestä.
– Jos ei ole sähköä, lääkkeitä eikä puhdasta vettä, niin tilanne huononee päivä päivältä.
Hänen mielestään Suomen ja muiden EU-maiden pitää yhdessä nyt ottaa vahva rooli ja luoda painetta Israelia kohtaan tulitauon saamiseksi.
Ukrainan tukemisesta aseellisesti on tullut kampanjan mittaan paljon kysymyksiä.
– Vasemmistoliiton kanta on ollut se, että Ukrainaa pitää tukea myös taloudellisesti.
Kun lopulta aletaan käymään rauhanneuvotteluja, sillä on on paljon merkitystä, mikä on silloin Ukrainan asema.
– On tärkeä jatkaa tukemista, jotta pystytään neuvottelemaan tasapuolisemmista lähtökohdista.
Sosiaaliturva ja työelämä
Sisäpolitiikkakin on ollut esillä kampanjassa, sillä Suomen uuden hallituksen linjan on poikennut ratkaisevasti edellisestä hallituksesta.
– Kesästä asti hallitus on työskennellyt huomiota herättävällä tavalla. Vuoden alusta on tullut voimaan massiivisia sosiaaliturvan leikkauksia.
Jos Sipilän hallituksen leikkaukset vaikuttivat yksittäisen ihmisen arkeen joidenkin kymppien verran, Orpon hallituksen leikkaukset ovat aivan eri mittaluokassa.
– Ne ovat satasia kuukaudessa pois pienituloisilta ihmisiltä. Lapsiperheiltä, työttömiltä, sairailta ja opiskelijoilta. Toimeentulo käy entistä tiukemmaksi ja 17 000 uutta lasta tippuu köyhyyteen tänä vuonna.
Samaan aikaan hallituksella riittää rahaa rikkaitten veronkevennyksiin.
– Lisäksi hallitus on ajautunut ammattiyhdistysliikkeen kanssa poikkeuksellisen vakavaan konfliktiin.
Se väittää kehittävänsä työelämää ja joustavoittavansa työmarkkinoita. Tavoitteena on hallituksen mukaan pohjoismainen malli.
– Pohjoismainen malli tarkoittaa yleensä sitä, että asioista sovitaan yhdessä työntekijäosapuolen ja työnantajien kanssa. Nyt hallitus on tehnyt itsestään työmarkkinaosapuolen ja aikoo uudella lainsäädännöllä heikentää työelämää.
Anna Mäkipään mielestä ei ole mikään ihme, että tällä hetkellä ammattiliitot ovat ilmoittaneet kuun vaihteeseen laajoja lakkoja.
– Neuvotteluyhteyttä ei ole saatu sillä tavalla, kun littojen edustajat sitä toivoivat. Eli paitsi että hallitus haluaa nististää niitä, joilla jo entuudestaan menee huonosti, niin työmarkkinoillakin halutaan lisätä epävarmuutta niille, joilla on entuudestaan huono asema.
Rasismi
Presidentinvaalikampanjassa on puhuttu paljon rasismista ja siitä, olemmeko me kaikki suomalaiset yhdenvertaisessa asemassa vai emme.
– Tärkeää olisi, että me kaikki, jotka Suomea kutsumme kodiksi, voisimme elää täällä turvallisesti.
Anna Mäkipää muistuttaa, että Li Andersson on pitänyt teemaa koko ajan esillä kampanjassaan. Hän haluaa olla koko kansan presidentti.
– Vain sillä tavalla me voimme parantaa ihmisten uskoa tulevaisuuteen, että meillä on keskinäistä luottamusta ja että hallitus tekee sellaisia päätöksiä, jotka lisäävät tasa-arvoa.