• Mielipiteet

Emme saa vaieta Gazan julmuuksista

Kaksi satakuntalaista rauhanaktivistia ottaa tiukasti kantaa Israelin toimiin Gazan alueella.

Suomen toiminta tämän humanitäärisen katastrofin lopettamiseksi on tuottanut pettymyksiä.

– Äänestikö Suomi lokakuussa tyhjää Israelin kanssa käytävien asekauppojen takia, Jarmo Ruohonen ja Eija Ailasmaa kysyvät.

Palestiinalaisten tilanne Gazassa on kestämätön, joka päivä kuolonuhrien määrä kasvaa. Kuolleita oli 25. helmikuuta jo 29 600. Heistä 70 prosenttia on naisia ja lapsia.

Vasemmistoliitto teki Gazan tilanteesta kirjallisen kysymyksen helmikuun alussa.

Mitä Suomen tulisi tehdä?

  • jatkaa välittömästi UNRWAn rahoittamista
  • lopettaa asekauppa Israelin kanssa.
  • painostaa Israelia tulitaukoon Gazassa.
  • vaikuttaa EU:ssa niin, että Israeliin kohdistetaan taloudellisia sanktioita.
  • luoda painetta kestävän rauhan rakentamiseksi sekä kansainvälisen oikeuden
  • noudattamiseksi.
  • luoda painetta siihen, että Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu saatetaan kansainvälisen tuomioistuimen eteen vastaamaan syytteisiin kansanmurhasta ja sotarikoksista.

Gazassa on meneillään humanitaarinen katastrofi.

Paikallisten terveysviranomaisten mukaan alle 18-vuotiaita lapsia on kuollut neljän kuukauden aikana jo lähes 12 000.

Israel on saartanut Gazaa kaikista ilmansuunnista jo vuodesta 2007 lähtien. Se on kontrolloinut, ja kontrolloi sodankin aikana, kaikkea tavaraliikennettä Gazaan. Ruokaa, vettä, lääkkeitä ja polttoainetta pääsee Gazaan vain, jos Israel sen sallii. Sodan aikana Israel on toistuvasti estänyt kaiken avun pääsyn.

Tärkeä avustusjärjestö ahtaalla

Israel on väittänyt, että 12 UNRWA:n työntekijää olisi osallistunut terrori-iskuun Israelia vastaan. USA ja monet muut maat, Suomi mukaan lukien, ovat siksi katkaisseet taloudellisen tukensa tälle YK:n alajärjestölle.

UNRWA on tärkein avustusjärjestö Gazassa monessa elintärkeässä asiassa. Siksi tuen katkaisseet maat ovat välillisesti vastuussa Gazan katastrofin syvenemisestä.

Kansainvälisen oikeuden mukaan tietyn alueen väestön näännyttäminen nälkään sodan aikana on sotarikos. Osa asiantuntijoista pitää Orpon hallituksen päätöstä katkaista apu UNRWA:lle, ja näin ollen edesauttaa Israelin sotarikoksen toteutumista Gazassa, suurena virheenä. Tutkijoiden mukaan Suomi on todennäköisesti edesauttamassa sotarikosta.

Missä on RKP:n puheenjohtajan, opetusministeri Anna-Maja Henrikssonin, edellisen hallituksen oikeusministerin, kunnioitus kansainvälisiä lakeja kohtaan?

Asekauppa on lopetettava

USA tukee taloudellisesti ja aseavulla Israelia. Lisäksi monet maat tekevät asekauppaa Israelin kanssa. Nyt Suomikin on tukemassa Israelia ostamalla israelilaisen ilmatorjuntajärjestelmän.

Ehkä juuri näiden asekauppojen takia Suomi äänesti lokakuussa tyhjää, kun YK:n yleiskokouksen erityishätäistunnossa äänestettiin Gazan tulitaukoesityksestä. Ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) mukaan Suomi ei äänestyksessä halunnut olla mukana vaatimassa siviilien tappamisen lopettamista, koska esityksessä ei erikseen tuomittu Hamasin terrorismia.

Suomi on aina ennen ollut rauhan puolesta, mutta äänesti nyt ensimmäisen kerran sodan puolesta.

Joulukuussa YK:n yleiskokouksen enemmistö (153/193) vaati välitöntä humanitaarista tulitaukoa Gazaan. Silloin Suomi äänesti puolesta. Ikävä kyllä kansainvälisen yhteisön tahtotilasta huolimatta sotatoimet jatkuvat.

Gazaan tarvitaan tulitauko välittömästi!

Jarmo Ruohonen

Eurajoki

Eija Ailasmaa

Rauma