• Mielipiteet
  • Toimituksen nostot

Pertti Salo: Veroparatiisit ovat valtiontalouden todellinen ongelma

Veroparatiiseihin liittyvä veronkierto aiheuttaa huomattavasti suurempaa haittaa valtiontaloudelle kuin Suomen köyhille maksetut sosiaalietuudet.

Valtiovarainministeri Riikka Purra(ps.) voisi pureutua tähän ongelmaan eikä vain piiskata köyhiä.

Vasemmistoliitto vaatii eurovaaliohjelmassaan, että veronkierto, rahanpesu ja veroparatiisit on saatava kuriin. Ohjelman ensimmäisessä teemassa puolue keskittyy työhön ja varallisuuteen.

”Euroopassa tarvitaan pysyvä vallan ja varallisuuden siirto superrikkailta takaisin kansalle.”

Vasemmistoliiton europarlamenttiohjelma

Vasemmistoliiton europarlamenttivaaliohjelma vaatii myös, että EU:n on säädettävä direktiivi, jolla alipalkkauksesta tehdään rikollista koko unionin alueella.

Alustatyötä olisi säänneltävä siten, että tosiasiallisesti työsuhteen tunnusmerkistön täyttävä työ rinnastetaan työehtojen osalta aina työsuhteessa tehtävään työhön.

”EU-tasolla on kiellettävä palkattomat työharjoittelut.”

Vasemmistoliiton europarlamenttiohjelma

Pääomavirtoja puolue verottaisi riittävän korkealla rahoitusmarkkinaverolla. EU:ssa on vasemmistoliiton mukaan säädettävä unionin laajuisesta varallisuusverosta.

Digijättien epäterveeseen omistusten keskittymiseen ja monopoliasemiin se puuttuisi tiukentamalla ja täsmentämällä kilpailulainsäädäntöä.

”Paljon omaisuustuloja saaneet muuttavat Suomesta huomattavasti muita useammin Sveitsin, Singaporen ja Arabiemiraattien kaltaisiin veroparatiiseihin.”

Kansalaisjärjestö Finnwatchin selvitys

Sveitsiin on muuttanut muun muassa pörssiyritysten entisiä toimitusjohtajia, jotka saavat tuloutettua miljoonien eurojen lisäeläkemaksut ilman Suomen verotusoikeutta.

Muutolla Sveitsiin voi välttää veroja lisäeläkkeiden ohella Suomessa kertyneistä sijoitustuotoista. Yrityksensä myyneet suomalaisjohtajat taas voivat Sveitsissä tulouttaa myyntivoitot hyvin pienellä verolla.

Helsingin Sanomat uutisoi joulukuussa, että valtiovarainministeriö keskustelee sisäisesti Sveitsin ja Suomen välisen verosopimuksen uusimisen tarpeesta. Ministeriöstä kerrottiin maanantaina, että keskustelut ovat edelleen kesken.

Sveitsin ohella varakkaat ovat muuttaneet mm. Singaporeen, Luxemburgiin, Arabiemiraatteihin ja Kyprokselle, joita Finnwatch nimittää veroparatiiseiksi. Nämä maat eivät verota sijoitusomaisuuden myyntivoittoja kuin poikkeustapauksissa.

HS kertoi laajassa tutkivassa kirjoituksessaan helmikuun alussa, että varakkaat suomalaiset ovat löytäneet uuden suosikkikohteen Arabiemiraatit. Maahan muuttaneilta ei peritä lainkaan tuloveroja eikä perintö- tai lahjaveroja.

Finnwatchin mukaan selvityksen tulokset viittaavat siihen, että verosuunnittelulla on vaikutusta muuttokohteiden valintaan. Suomen lainsäädännön puutteet kannustavat muuttamaan veroparatiisiin esimerkiksi ennen omaisuuden realisointia, koska näin varakas henkilö voi välttää sijoitusomaisuuden myynnistä normaalisti perittävät verot.

Epäkohdan poistamiseksi kansalaisjärjestö nostaa jälleen esiin arvonnousuveron. Sen avulla Suomessa asumisaikana kerrytetyt omaisuuden arvonnousut muuttuisivat veronalaiseksi siinäkin tapauksessa, että verovelvollinen muuttaa ulkomaille ennen omaisuuden realisointia.

Valtiovarainministeriö haarukoi joitakin vuosia sitten, että arvonnousuvero voisi tuoda valtion kassaan jopa 50 miljoonaa euroa vuodessa.

Saman verran yhteiskunta nyt menettää pääomatuloja veroetuvaltioihin muuton vuoksi. Tähän liittyvät myös Viroon siirretyt yritykset, jotka operoivat Suomen markkinoilla, mutta maksavat veronsa Viroon.

Kehitys tähän suuntaan alkoi jo Kataisen hallituksen aikana. Nykyinen hallitus ei ole tehnyt mitään tämän asian korjaamiseksi.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki