- Mielipiteet
Pertti Salo: Hallitus haluaa lisää viinaa ruokakauppaan
– Onko tällaisessa taloudellisessa tilanteessa ja sote-palvelujen kriisissä järkevää politiikkaa lisätä alkoholin saatavuutta?
Alkoholi aiheuttaa vähintään 500 miljoonan vuosittaiset kustannukset työpaikoille poissaolojen, alentuneen tuottavuuden ja menetettyjen työvuosien myötä.
– Työelämän tuottavuus kärsii, kirjoittaja muistuttaa.
Alkoholin suurkuluttajista suurin osa on työelämässä, toisin kuin monesti ajatellaan.
A-studio 10.4.2024 keskusteli hallituksen ehdotuksesta vapauttaa yhä väkevämpien alkoholijuomien myynti vähittäiskauppoihin eli marketteihin. THL:n edustaja totesi, että alkoholin vapauttaminen kauppoihin lisää terveydenhuollon kustannuksia
- syöpäsairauksina,
- sydäntauteina ja
- sisäelintulehduksina
sekä sosiaalimenoja perheväkivallan ja muiden väkivaltarikosten seurauksena.
Perustuslaissa julkisen vallan tehtävä on edistää väestön terveyttä.
Suomen perustuslaki 19 §
Kun pienituloiset käyttävät rahansa viinaan, se on pois kaikesta muusta, erityisesti lapsiperheissä.
Hallitus haluaa lain, joka toisi entistä vahvemmat alkoholijuomat ruokakauppoihin.
Kokoomuksen retoriikka lähtee siitä, että suomalainen juomakulttuuri on eurooppalaistunut eli hienostuneesti maistellaan viinejä illallisella. Hallitus haluaa vapauttaa yhä väkevämmät alkoholijuomat kauppoihin perustellen sitä juomakulttuurin muutoksilla.
Se tarkoittaisi myös ulkomaisten alkoholijuomien lisääntyvää myyntiä kaupoissa. Kaupan edustajat tietenkin ajattelevat liikevaihdon kasvamista. Ulkomaista alkoholia myydään marketeissa dumpatuin hinnoin jo nyt.
Alkoholi aiheuttaa miljardiluokan vuosittaiset kustannukset Suomelle.
Hallituksen ajama alkoholin myynnin vapauttaminen kasvattaa sosiaali- ja terveyspalvelujen tarvetta ja julkisen sektorin kustannuksia.
Raittiusyhdistykset ovat historiaa ja viina virtaa vapaasti. Teini-ikäiset riehuvat humalassa julkisilla paikoilla, kuten Luvialla nähtiin viime kesänä. Samoin rattijuoppous aiheuttaa isoja vahinkoja joka vuosi.
Suomessa ongelma ei ole alkoholin heikko saatavuus, vaan alkoholin aiheuttamat haitat.
Työelämän tuottavuus kärsii, sillä arvioiden mukaan alkoholi aiheuttaa vähintään 500 miljoonan vuosittaiset kustannukset työpaikoille poissaolojen, alentuneen tuottavuuden ja menetettyjen työvuosien myötä.
Seuraukset alkoholin kokonaiskulutuksen kasvusta kohdistuvat usein huonoimmassa asemassa oleviin, joilla on jo alkoholismiin liittyviä ongelmia.
Alkoholin suurkuluttajista suurin osa on työelämässä, toisin kuin monesti ajatellaan.
Onko tällaisessa taloudellisessa tilanteessa ja sote-palvelujen kriisissä järkevää politiikkaa lisätä alkoholin saatavuutta, varsinkin kun alkoholismiin ei voi soveltaa pakkohoitopykälää.
Tästä on surullisia esimerkkejä viime aikoina myös paikalliselta päättäjätasolta.
Kuka tästä hallituksen alkoholipolitiikasta lopulta hyötyy?
Käytännössä siitä hyötyvät suurimmat kauppaketjumme, jotka eivät mistään muusta tuotteesta voisi saada yhtä suurta liikevaihdon kasvua. Tämän voi helposti havaita käymällä paikallisessa marketissa.
Pertti Salo
FM, yrittäjä ja opettaja
Eurajoki