• Mielipiteet

Oikaisuvaatimus: ”Huittisten kuvantamispäätös ei syntynyt hyvää hallintoa noudattaen”

Satakunnan vasemmistopiirin puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja ovat huolissaan hyvinvointialueen päätöksenteon läpinäkyvyydestä.

– Nyt kun valtuuston päätösvaltaa on delegoitu toimialuejohtajille, on samalla delegoitu myös lain mukainen vastuu asian vireillä olosta ja vaikuttamismahdollisuuksien tiedottamisesta.

– Jätimme tiistaina 16.7.2024 Satakunnan hyvinvointialueelle oikaisuvaatimuksen koskien Huittisten kuvantamisen lakkauttamisesta tehtyä viranhaltijapäätöstä. Vaadimme päätöksen kumoamista, koska sen vireilletulosta ja päätöksestä ei ole tiedotettu lain vaatimalla tavalla.

Mielestämme päätös (SATAHADno-2024-5259) on kokonaisuudessaan valmisteltu ja tehty noudattamatta hyvän hallinnon periaatteita. Lisäksi päätöksestä puuttuu sen vaikutusten arviointi ja päätöksen perusteeksi esitettyjen perusteluiden kustannusvertailut.

Satakunnan hyvinvointialueen valtuusto on delegoinut päätösvaltaansa toimialajohtajille.

Valtuuston käsittelyyn tulevat asiat tulevat julkisesti esityslistalle ja näin niiden katsotaan noudattavan hyvää hallintotapaa hyvinvointialueen jäsenien oikeudesta saada asian vireilläolosta tietoa. Nyt kun valtuuston päätösvaltaa on delegoitu toimialuejohtajille, on samalla delegoitu myös lain mukainen vastuu asian vireillä olosta ja vaikuttamismahdollisuuksien tiedottamisesta.

  • Ko. päätöksessa ilmoitetaan sen olevan nähtävillä hyvinvointialueen verkkosivuilla 20.6.2024 alkaen.
  • Päätöksestä ei kuitenkaan ilmoitettu hyvivointialueen verkkosivujen Ajankohtaista-osiossa.
  • Maanantaina 15.7.2024 ko. päätös ei enää ollut näkyvillä edes Viranhaltijapäätöksissä, vaan se oli erikseen tilattava kirjaamosta.

”Hyvinvointialueen on huolehdittava, että toimielinten käsittelyyn tulevien asioiden valmistelusta annetaan esityslistan valmistuttua yleisen tiedonsaannin kannalta tarpeellisia tietoja yleisessä tietoverkossa hyvinvointialueen verkkosivustolla.

Hyvinvointialueen on verkkoviestinnässään huolehdittava, että salassa pidettäviä tietoja ei viedä yleiseen tietoverkkoon ja että yksityiselämän ja henkilötietojen suoja viestinnässä toteutuu.

Viestinnässä on käytettävä asiallista, selkeää ja ymmärrettävää kieltä ja otettava huomioon hyvinvointialueen eri asukasryhmien tarpeet. Viestinnässä on käytettävä esteettömiä ja saavutettavia menetelmiä.”

(Laki hyvinvointialueesta, 34§)


Hallintolain mukaan asian vireilläolosta ja vaikuttamismahdollisuuksien käyttämisestä on ilmoitettava asian merkityksen ja laajuuden kannalta sopivalla tavalla.

Päätös Huittisten kuvantamisen lopettamisesta ei ole mielestämme vähämerkityksinen, koska sen vaikutukset koskevat satoja, jopa tuhansia hyvinvointialueen jäseniä.

Päätöksestä puuttuu lisäksi sen vaikutusten arviointi ja esitettyjen perusteluiden kustannusvertailut. Lain mukaan päätös on perusteltava, ja perusteissa on ilmoitettava, mitkä seikat ja selvitykset ovat vaikuttaneet ratkaisuun.

Kuvantamisen lopettamisella tulee olemaan vaikutusta Huittisten terveysaseman muiden terveyspalveluiden saatavuuteen, joten tältäkin osin päätöksen vaikutusten arviointia ei ole tehty. Sellaiseksi ei voi riittää maininta siitä, että Huittisten kuvantamisen päivittäinen natiivikuvausmäärä on pieni. Perusteluista jäi puuttumaan myös tilastointi, vertailu ja hyvinvointialueen kokonaisarviointi.

Mikko Kaunisto
Satakunnan vasemmistoliiton puheenjohtaja
Susanne Ekroth
Satakunnan vasemmistoliiton varapuheenjohtaja

Mielipidekirjoitus on julkaistu 16.7.2024 Satakunnan Kansan verkkolehdessä.