- Pääkirjoitus
Puolueellinen vaalitarkkailija kommentoi
Kuljemme kohti ensi kevään tuplavaaleja, kaikki ensikertalaisina.
Seuraavan kauden kuntapäättäjät sekä hyvinvointialueen aluevaltuusto valitaan huhtikuussa yhdessä rytäkässä.
Jos kaikki menee hyvin, aluepäättäjiksi ja 16 kunnan valtuutetuiksi valikoituvat Satakunnan parhaat voimat.
Miten käy vasemmistoliiton?
- Uskallammeko jatkaa vasemmiston perinteistä politiikkaa, puolustaa tavallista, köyhää ihmistä ja hänen oikeuttaan hyvää elämään?
- Uskallammeko tarjota erilaisia näkökulmia, uusia ehdokkaita sekä luvata rakentavaa yhteistyötä muiden ryhmien kanssa?
- Uskallammeko edelleenkin väistymättä vaatia oikeudenmukaisuutta ja reiluutta kaikille, ei harvoille?
Takana ovat kahdet valtakunnalliset vaalit, joissa kävi hyvin. Jo presidentinvaalin tulos oli vasemmistoliiton osalta hyvä, ja eurovaalitulos oli kerrassaan erinomainen.
Vaalivoittomme eurovaaleissa ei ollut mustansinertävän Purran-Orpon hallituksen syytä tai ansiota. Vasemmistoliitto ei saanut protestiääniä.
Äänestäjät uskovat, että vasemmistoliiton poliitikot osaavat hoitaa suomalaisten edunvalvontaa Euroopan parlamentissa muita paremmin.
Satakunnassa vasemmistoliiton valitsi 11 555 äänestäjää, mikä oli 18,7 prosenttia äänioikeuttaan käyttäneistä.
Se, että yli puolet äänioikeutetuista jäi makaamaan sohvalle, ei tällä kertaa ollut ongelmamme. Taktinen äänestäminenkin kääntyi meidän eduksemme.
Vaalivoitosta on selkeästi luettavissa se äänimäärä, joka ensi kevään vaaleissa on mahdollista saavuttaa. Edellytyksenä on, että meillä on paikallisesti ja maakunnallisesti edes suurinpiirtein yhtä vakuuttavia ehdokkaita kuin Li Andersson.
Keväällä monessa kunnassa saavutettiin hyvä vaalitulos melko vähällä työllä, sillä yhteinen kärkiehdokkaamme loisti vaalitenteissä. Hän oli terävä, rohkea ja hyvin läksynsä tehnyt, mutta silti lämmin ja samaistuttava.
Lin ansioluetteloon kuuluu myös opetusministerin pesti korona-ajan hallituksessa. Maisteritutkielma valmistui työn ohella, mikä on arvostettu asia työväenliikkeessä, ja nykyhallituksen mielestä pian ainoa tapa aikuisopiskeluun.
Hyvän vasemmistoehdokkaan pitää siis olla esiintymistaitoinen asiapirkko tai -pentti, jolla on sopivasti osaamista ja sinnikyyttä. Pelkkä somessa kivasti näkyminen ei riitä, sillä meiltä odotetaan enemmän.
Vaikuttaako ehdokkuus liian vaativalta?
Vaativalta sen pitääkin tuntua, sillä jokaisen ehdokkaan pitää tähdätä omaan henkilökohtaiseen vaalivoittoonsa. Niiden summasta syntyy Satakunnan vasemmistoliiton seuraava vaalivoitto.
Susanne Ekroth
Vastaava toimittaja
EDIT 24.7.2024 klo 12.30 korjattu ajatusvirhe.