- Uutiset
Tuleva poliitikko tarvitsee tietoa, onneksi apu on lähellä
Jokaisen ehdokkaaksi suostuneen tai sellaiseksi haluavan pitää ensisijaisesti varautua läpimenoon, siihen henkilökohtaiseen vaalivoittoon.
Tieto on valtaa, hanki sitä!
Ehdokas ehtii vielä hyvin trimmata itsensä vaalikuntoon esimerkiksi KSL:n opetusmateriaalin avulla.
Kuntapodia voi kuunnella missä tahansa kuulokkeilla tai ilman.
Podcast-sarjassa käsitellään poliittista vaikuttamista kunnissa ja hyvinvointialueella vasemmistolaisesta näkökulmasta. Juontajana on Katja Ylisiurua ja haastateltavina kuusi kuntapolitiikan tekijää ja/tai tutkijaa eri puolilta Suomea.
Helsingissä vaikuttava Mia Haglund selventää, mitä kuntapolitiikan teko käytännössä on. Valtuuston kokousten merkitystä korostaa niiden julkisuus:
– Näin pystytään myös julkisesti kuuntelemaan sitä keskustelua, mitä eri asioiden yhteydessä on.
Koska kaupunginhallituksen tai lautakuntien kokoukset eivät ole julkisia, niissä käyty poliittinen keskustelu jää suljettujen ovien taakse.
Minne ponsi ponnahtaa?
Karkkilalainen Jarkko Ilonen selvittää kuntapolitiikan käsitteitä. Pohjaesitys, vastaesitys ja ponsi, entä mitä tarkoitetaan pöytäämisellä?
Tutkija Aatu Puhakka puhuu rahasta, sillä yhteiskuntamme on vahvasti järjestäytynyt rahan ympärille, kaikkia resursseja mitataan rahassa.
– Eikä kunta ole tästä mitenkään poikkeus.
Espoolainen tuplavaltuutettu Tiina Aavaparta kertoo, miksi hänestä vasemmistolaisen kannattaa asettua ehdolle vaaleissa:
– Jos on halua oppia ja ymmärtää isojakin kokonaisuuksia, niin tämä on ihan tosi hyvä paikka siihen. Ja toki siis pääsee vaikuttamaan niihin asioihin, mitkä ovat itselle tärkeitä.
Punavihreän kuplan ulkopuolelle
Lahtelainen Elisa Lientola neuvoo kahvijonovaikuttamiseen ja muihin epävirallisiin tilanteisiin kanssapoliitikkojen kanssa. Niitä ovat:
– Kaikenlaisiin seminaareihin ja tämmöiseen epäviralliseen toimintaan osallistuminen, jossa tulee tietoiseksi muiden ihmisten normaaliarjesta ja siitä, mitä he tekevät ja minkälaisia verkostoja heillä on.
Vasen Kaistasta tuttu tamperelainen tutkija ja politiikko Sinikka Torkkola keskustelee viimeisessä jaksossa kuntakorruptiosta, Hyvä veli -kerhoista ja maanomistajien vaikutusyrityksistä.
Kuntapodia voi kuunnella Soundcloud–alustalla tai oman selaimen kautta.
Linkissä on myös tekstivastine tallenteista, jos kuunnellessa jokin asia jää epäselväksi. Toimitettuja juttuja tekstit eivät ole, vaan lähinnä ns. litterointeja.
Kuntataloudesta löytyy lisää materiaalia myös puolueen Vaikuta vasemmistossa –portaalin kunta- ja aluevaikuttajille suunnatussa osiossa.
Jukka Peltokosken ja Antti Saarelaisen toimittamaan Kestävä kunta – Hyvän kuntatalouden perusteet -teokseen kannattaa tutustua omatoimisesti tai yhdessä oman tukiryhmän kanssa.
Käytännön arki opettaa
Oman kotikunnan tai hyvinvointialueen valtuustotallenteita kannattaa katsoa YouTubesta. Libretoksi näihin oopperoihin kannattaa hakea verkossa julkaistu pöytäkirja tai tuoreimmissa kokouksissa esityslista.
Esimerkkinä Satakunnan hyvinvointialueen aluevaltuuston kokoustallenne 10.6.2024 sekä kokouksen pöytäkirja.
Valtuustojen kokousten tallenteet ovat kotikuntansa politiikasta kiinnostuneille maukasta tosi-tv:tä.
Jaksoissa esiintyvät tutut luottamushenkilöt ja johtavat virkamiehet vahvuuksineen ja inhimillisine heikkouksineen.
Parhaimmillaan valtuuston kokousten seuraaminen rohkaisee poliittiseen aktiivisuuteen ja esittelee kotikunnan päätöksentekokulttuuria aitiopaikalta.
Ehdokkaan on tärkeää seurata aktiivisesti sekä paikallista, että valtakunnallista mediaa, erityisesti lehtien mielipideosastoja. Niitä usein pääsee lukemaan ilman voimassa olevaa tilausta ja oman mielipidekirjoituksen laatiminen helpottuu.
Lopuksi vielä vaalien aikataulut ja tärkeät päivämäärät.