• Uutiset

”Päättäväisesti toimeen häätöjen ja asunnottomuuden poistamiseksi”

Vasemmistoliiton puoluesihteeri, kaupunginvaltuutettu Anna Mäkipää jätti maanantaina kaupunginvaltuuston kokouksessa aloitteen häätöjen ja asunnottomuuden poistamiseksi Turussa.

Häätöjen määrä on lisääntynyt huolestuttavasti myös Porissa. Ylen uutisen mukaan asuntonsa menettäneissä on nyt myös matalapalkka-alojen pätkätöitä tekeviä.

”Turun kaupungin pitää kartoittaa häätöihin johtaneet syyt, tunnistaa asunnottomien moninaiset tarpeet sekä vastata niihin johdonmukaisesti”, Anna Mäkipää kirjoittaa aloitteessaan.

Orpon hallitus leikkaa pienituloisilta rajusti, kun se leikkaa mm. asumistuesta ja sosiaali- ja terveyspalveluista. Samaan aikaan asumiskustannukset nousevat. Kelan mukaan toimeentulotuen saajien määrä on kääntynyt kasvuun. 

Ulosottolaitoksen tilastojen mukaan häätöjen määrä on noussut Suomessa keskimäärin viidenneksen. Turussa kasvu on ollut 35 prosenttia alkuvuoden aikana. 

Porissa häädöt ovat lisääntyneet 34 prosenttia, Tampereella 44 prosenttia.

ARAn mukaan viime vuonna yksin eläviä asunnottomia oli koko maassa runsaat 3400. Asunnottomia perheitä oli 123. Naisia asunnottomista oli 22 prosenttia. Noin viidennes asunnottomista eli Helsingissä.

“Asunnottomuuden taustalla on monenlaisia elämäntilanteita, ja sen vuoksi tilanteen parantamiseksi tarvitaan myös monenlaisia keinoja”, Anna Mäkipää toteaa.

Yle uutisoi (1.8.2024) että pienituloiset työssäkäyvät ovat uusi ryhmä asunnottomien auttamispalveluissa Helsingissä.

Nämä ihmiset ovat matalapalkka-aloilla ja tekevät pätkätöitä.

Ylen uutisen mukaan suurin osa asunnottomista on miehiä, mutta nykyään yhdistyksen asiakkaina on yhä enemmän naisia, nuoria ja maahanmuuttajia.

“Turussa on toimittava johdonmukaisesti häätöjen ja asunnottomuuden poistamiseksi”, Anna Mäkipää vaatii.

Syyt asunnottomaksi joutumiseen ovat moninaiset. Suurista kaupungeista Helsinki on ainoa, jossa asunnottomuus on vähentynyt viiden vuoden ajan. Muissa suurissa kaupungeissa kehitys on ollut vaihtelevampaa. Kuvan tarjosi pixabay.com.