• Mielipiteet

Pertti Salo: Alvin korotus ei tuo toivottua tuottoa valtion kassaan

Kirjoittaja muistuttaa, että arvonlisäveron korotus ajaa monet pienyritykset vaikeuksiin eikä valtiokaan saa suunniteltua hyötyä.

– Varsin todennäköistä on, että palvelujen käyttö ja tuotteiden osto vähenee eli samalla myös alvin tuotto valtiolle on vähemmän kuin on arvioitu.

Remontit jäävät tekemättä ja kodinkoneet ostamatta.

Syyskuussa voimaantuleva arvonlisäveron nosto 25,5 prosenttiin aiheuttaa suuttumusta pk-yritysten keskuudessa ja huolta pienituloisten taholla.

Veronmaksajat on laskenut korotuksen vaikutukset.

  • 2 500 euroa kuukaudessa ansaitsevan ostovoima supistuu 150 euroa vuodessa.
  • 4 000 euron palkalla ostovoima supistuu 210 euroa vuodessa.
  • 7 000 euron palkalla menettää 320 euroa vuodessa.

Lisäksi Veronmaksajain keskusliitto on laskenut, että alvin korotus nostaa yleistä kuluttajahintatasoa 0,6 prosenttia, jos veronkorotus menee kokonaan hintoihin.

Eniten alvin nosto syö pienituloisten ostovoimaa.

Valtiovarainministeriön mukaan välillisellä verotuksella, jota alvikin on, ei ole tarkkaan ottaen tulonjaollisia vaikutuksia, sillä välilliset verot eivät suoraan vaikuta kotitalouksien tuloihin.

Välillisillä veroilla on kuitenkin suora vaikutus kotitalouksien ostovoimaan, ja tämä vaikutus kohdistuu eri tavoin kotitalouksiin tuloluokasta riippuen.

Tuloihin suhteutettuna kaikkien verokantojen korottamiset kohdistuvat veron osalta enemmän pienituloisiin.

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen arvioi Iltalehdessä, että päätös nostaa tuntuvasti kuluttajien kustannuksia.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus arvioi, että hallituksen päätös nostaa yleistä arvonlisäverokantaa voi vaikeuttaa monen pienen ja keskisuuren yrityksen tilannetta.

Vaarassa ovat sellaiset yritykset, jotka eivät pysty siirtämään veronkorotusta tuotteen tai palvelun lopulliseen hintaan.

Tyypillisiä aloja, joille ALV:n nosto osuu, ovat palveluvaltaiset pienet ja keskisuuret yritykset.

Pääekonomisti Juhana Brotherus

Sähkön hinnassa arvonlisäveron muutos näkyy eniten niiden kotitalouksien sähkölaskuissa, joissa sähkönkulutus on suurta.

Muutos koskee kaikkia sähkön hintoja sekä sähkön myynnin että siirron osalta, pois lukien yksityishenkilöiden pientuotannon ostosopimukset, joista ei makseta arvonlisäveroa.

Arvonlisänveron nosto heikentää ostovoimaa ja talouskasvua.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki