• Kolumnit
  • Toimituksen nostot

Eekruut: Hyvässä iskussa ja ilon kautta

Porissa kerätään hiukan kainosti kannatusta kuntalaisaloitteelle energiayhtiön puolesta. Nimiä on kertynyt tätä kirjoitettaessa jo lähes kaksi tuhatta.

Hyvinvointialue jatkaa epäselvää tiedottamistaan johdonmukaisesti. Kirjoittaja pohtii, millaisia uuden palveluverkon sotekeskuksista ja -pisteitä oikein mahtaa kehittyä.

Satakunnan vasemmistolaisille on luvassa paljon yhteistä tekemistä loppuvuoden aikana.

Pori Energia Oy:tä ei saa myydä!” -kuntalaisaloitteen sanoma on tiivistetysti:

”Jokaisessa kaupunginvaltuustossa edustettuna olevassa poliittisessa puolueessa on jäseniä, edustajia ja äänestäjiä, joiden kanta myymiseen on kielteinen. Asiassa ei voi kehua edetyn kunnioittaen ja noudattaen täysin aitoa demokratiaa.

Me allekirjoittaneet vaadimme, että Porin kaupunginvaltuusto tekee päätöksen olla myymättä monopoliasemassa olevaa Porin suurinta konserniyhtiötä, sähkö- ja kaukolämpöverkkoyhtiö, Pori Energia Oy:tä tai osaa siitä.”

Kuntalaisaloite ”Pori Energia Oy:tä ei saa myydä!”

Aloitteen vastuuhenkilöt eivät ole julkaisseet nimeään, mutta heille voi halutessaan lähettää viestin aloitesivulla.

Porilaisista vasemmistoliiton kaupunginvaltuutetuista ainakin Jaakko Jäntti ja Mika Aho ovat Facebook-julkaisuissaan kannustaneet allekirjoittamaan kuntalaisaloitteen.

Porin kaupunginvaltuusto käsitteli energiayhtiönsä vähemmistöosuuden myyntiä 26.8.2024. Aivan kaikki juonen käänteet eivät paljastu edes tarkastetusta pöytäkirjasta.

HVA jatkaa kehnoa tiedottamistaan

Satakunnan hyvinvointialue julkaisi torstaina 12.9.2024 uutisen: Rauman kiirevastaanoton aukioloaikoja selvitellään.

Tässä varsin ympäripyöreä teksti kokonaisuudessaan:

Rauman kiirevastaanoton aukioloaikoja etenkin iltavastaanoton osalta selvitellään. Selvitystä tehdään muun muassa potilasanalyysin että eurovaikutusten osalta. Mahdollinen aukioloaikojen muutos voisi astua voimaan aikaisintaan marraskuussa 2024. Selvitystyötä tehdään yhdessä henkilöstön kanssa ja asiasta informoidaan aktiivisesti. Kiirevastaanoton aukioloaikojen tarkastelu on osa hyvinvointialueen muutosohjelman toteutusta ja talouden alijäämän kattamista vuoteen 2026 mennessä.

Satakunnan hyvinvointialue

Tällä hetkellä HVA ilmoittaa kiirevastaanoton olevan Rauman Steniuksenkadulla joka päivä kello 8–22.

Paikallinen ilmaisjakelulehti julkaisi 28.8.2024 paikallisten aluevaltuutettujen yhteishaastattelun. Siinä kokoomuslainen aluevaltuutettu Marja-Leena Alho, entinen Rauman terveyspalvelujen johtajaylilääkäri, kertoi uskovansa iltavastaanoton säilyvän Raumalla.

– Uskon että Raumalla säilyy iltapäivystys, jos vaan henkilökuntaa saadaan.

Marja-Leena Alho (kok.)

Lujakaan usko ei riitä. Henkilökunnan saatavuuteen voi vaikuttaa parhaiten sillä, millainen työnantaja HVA on.

Potilasanalyysien ja eurovaikutusten arviointi tänä syksynä ei tunnu järkevältä, koska iltavastaanoton potilasvirtaan voi vuodenvaihteen jälkeen tulla muutoksia.

Kauas kuvantamiset karkaavat?

Aluevaltuusto lukitsi 9.9.2024 palveluverkkoratkaisun, jonka mukaan Eurajoelle jää enää vain sotepiste, joka on palvelun minimi. Järjestetäänkö tällaista ”väestökeskittymien ulkopuolista” palvelua jatkossa molempiin kuntakeskuksiin, siitä ei ole tietoa.

Hyvinvointialueen sote-keskukset sijaitsevat ensi vuoden alkaen

  • Raumalla,
  • Ulvilassa,
  • Harjavallassa,
  • Eurassa,
  • Huittisissa,
  • Kankaanpäässä sekä
  • Porissa, jossa on kaksi sosiaali- ja terveyskeskusta. 

Huittisten kaupungissa toimii jatkossa sotekeskus, jossa tarjotaan ”laaja-alaisesti asiakkaiden palvelutarpeen mukaisesti sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon palveluita sekä mahdollisesti näitä täydentäviä palveluita”. 

Huittislaiset menettivät juhannuksen alla viranhaltijapäätöksellä kuvantamispalvelunsa. Voiko sotekeskus tarjota ”laaja-alaisesti palveluja”, jos kuvantaminen on haettava Euran tai Harjavallan sote-keskuksista? Kumpikaan ei ole edes naapurikunta.

Hyvinvointialueen sivuston mukaan Säkylässä tehdään nykyisin natiivi- ja hammastutkimuksia maanantaista keskiviikkoon kello 9–15.

Jatkuuko ko. kuvantaminen ensi vuonna ”väestökeskittymien ulkopuolista” palvelua tarjoavassa Säkylän sotepisteessä, ja onko kuvantaminen myös Huittisten sote-keskuksen potilaiden käytettävissä? Vai siirtyvätkö laitteet ja henkilökunta Huittisiin?

Kädenojennus

Säkylän kunta ei ole vielä antanut periksi, vaan tarjoaa Välskärintien tilojaan ilmaiseksi hyvinvointialueen käyttöön.

Muut terveyskeskuksensa menettävät kunnat eivät tiettävästi ole innostuneet Säkylän kädenojennukseksi nimeämäastä tarjouksesta.

Omiin sosiaali- ja terveyspalveluihinsa paljon sijoittanut Eurajoki haluaa pitää vuokratulonsa.

– Kiinteistöjen ylläpito ei ole ilmaista, selitti kunnanjohtaja Vesa Lakaniemi Satakunnan Kansan haastattelussa.

Vuokrahuojennusta on kuitenkin luvassa ja vastaavanlaisia neuvotteluja käydään myös muissa kunnissa, joita muutos koskee.

Kuljemme kohti Eetunaukion kiitoskahveja, jotka vasemmistopiiri järjestää yhdessä Porin vasemmistoliiton kanssa lauantaina 21.9. kello 10 alkaen. Tervetuloa kahvittelemaan ja viettämään vuoden toista vappua!

Piirin syyskokous on 13. lokakuuta Huittisissa. Ajantasaisimmat tiedot aikatauluista ja järjestelyistä löytyvät piirijärjestön kotisivulta. Ilmoittautuminen tarvitaan ruokailun takia.

Satakunnan vasemmisto kokoustaa nyt ensimmäistä kertaa ilman valtakirjoja huhtikuussa Eurajoella tehdyn päätöksen mukaisesti. Tämänhetkisen tiedon mukaan puolueen puheenjohtajaehdokkaita (Minja Koskela, Laura Meriluoto, Gashaw Bibani) tentataan etäyhteyden välityksellä.

Puolueen jäsenyyden voimassaolo kannattaa varmistaa, jos siitä on hiukankin epävarma. Se on tärkeä asia myös jäsenäänestyksen takia! Uusien jäsenten pitää liittyä 20. syyskuuta kello 16 mennessä.

Marraskuussa ja ensi vuoden alussa on tulossa avoimia keskustelutilaisuuksia kaikille jäsenille. Tilaisuudet järjetetään tällä kertaa Porin Puistotalon sijasta maakunnassa.

Jälkikirjoitus 17.9.2024 aluehallituksen kokouksen pohjalta. Säkylän kunnan ehdotus ei saanut aluehallitusta heltymään, vaan alasajo jatkuu sovituin askelmerkein. Säkylän sotepalveluja siirtyy Euraan.
Äänestämättä tämä ei ratkennut. Satakunnan Kansan uutisen mukaan keskustan Juha Korkeaoja teki palautusehdotuksen, joka sai äänen myös vasemmistoliiton Eero Rantalalta. Esitys hävisi äänin 7-8. Myös eriäviä mielipiteitä jätettiin, niistä lisäö, kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan.

Kirjoittaja on Vasenvoiman vastaava toimittaja ja Satakunnan vasemmistoliiton 2. varapuheenjohtaja.