• Mielipiteet

Pertti Salo: Hallitus leikkaa ammatillisesta koulutuksesta seurauksista välittämättä

Työllisyysasteen nosto vaatisi koulutukseen panostamista, mutta hallitus aikoo tehdä tuntuvia leikkauksia ammatilliseen koulutukseen.

Kirjoittaja ihmettelee, miksi lähiopetusta vähennetään, vaikka juuri sitä tarvitaan ammattitaidon oppimiseen.

Televisiouutisten mukaan (4.9.2024) hallitus leikkaa ammatillisesta koulutuksesta. Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n mukaan se tarkoittaa jopa 1 600 opettajan vähennystä.

Näin ei työllisyysaste nouse, eikä saavuteta riittävää ammattaitoa työelämää varten.

Petteri Orpon (kok.) hallitus päätti jo keväällä leikata 100 miljoonaa euroa ammatillisesta koulutuksesta. Nyt se teki 20 miljoonan euron lisäleikkauksen.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on pöyristynyt hallituksen päätöksestä tehdä lisäleikkauksia ammatilliseen koulutukseen.

Suomeen ei saada riittävästi osaavaa työvoimaa ilman ammatillista koulutusta.

Stora Ensoon liittyvissä uutisissa olemme juuri kuulleet ja nähneet, miksi mm. metsäkoneenkuljettajien koulutuksessa olisi paljon kehittämisen varaa. Tämä ei toteudu, jos ammatillisen koulutuksen lähiopetusta vähennetään huomattavasti.

Rakennusalalla on suorastaan huutava pula ammattitaitoisesta työvoimasta. Sähköalalla vaaditaan yhä monipuolisempaa erikoisammattitaitoa, joka edellyttää lähiopetusta..

Ammattikouluissa on jo pitkään ollut liian vähän opetusta. Tästä yritysmaailma on useaan otteeseen huomauttanut ja nyt menee yhä pahemmin pieleen .

Ammattikouluissa oli 1960-luvulla legendaarisia kouluttajia mm. autopuolella. Heidän ansiostaan kasvoi kokonainen sukupolvi työntekijöitä, joilla oli hyvä ammattitaito.

Sivistysalan yksityisiä työnantajia edustavan Sivistysalan elinkeinopolitiikan johtaja Heikki Kuutti Uusitalo tuomitsee viestipalvelu X:ssä ammatillisen koulutuksen lisäsäästöt. Hänen mukaansa oppilaitosten on mahdoton suunnitella tulevaisuutta, kun rahoitus on epävarmaa.

– Ilman ammattiosaajia ja toimivaa kotoutumista osaajapula voi muodostua tulevan kasvun pullonkaulaksi”, johtava asiantuntija Suvi Pulkkinen sanoo Keskuskauppakamarin tiedotteessa. 

Hallitus on luvannut, että leikkaukset eivät kohdistu nuoriin, ensimmäistä tutkintoaan suorittaviin opiskelijoihin. Sen välttäminen on kuitenkin käytännössä mahdotonta.

– Rahoitusta ei ole korvamerkitty aikuisten ja oppivelvollisten opiskelijoiden välillä, sanoo opetusalan ammattijärjestön OAJ:n koulutuspolitiikan johtaja Nina Lahtinen. 

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki