• Mielipiteet

Pertti Salo: Päätös romuttaa Eurajoen julkiset terveyspalvelut

Kirjoittaja on tyrmistynyt kotikuntansa terveyspalvelujen kohtalosta.

– Kunnalliset terveyspalvelut romutetaan ja palvelut yksityistetään. Julkiset palvelut pitää jatkossa hakea muilta paikkakunnilta.

Hän toivoo vasemmistoliiton aluevaltuutettujen
avaavan äänestyskäyttäytymistään ja perustelujaan.

Satakunnan aluevaltuusto päätti kokouksessaan 9.9.2024, että sote-keskukset sijaitsevat jatkossa

  • Raumalla,
  • Ulvilassa,
  • Harjavallassa,
  • Eurassa,
  • Huittisissa,
  • Kankaanpäässä sekä
  • Porissa, jossa sijaitsee kaksi sotekeskusta.

Sote-palveluita vähenee muun muassa Eurajoelta, Nakkilasta, Kokemäeltä ja Säkylästä.

Tehty päätös tarkoittaa käytännössä, että Eurajoella terveyskeskus lakkaa olemasta.

Mikään epämääräinen sotetoimipiste ei korvaa toimivia terveyspalveluita kunnassa. Tämä ei todellakaan paranna terveyspalvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta Eurajoella.

Kunnalliset terveyspalvelut romutetaan ja palvelut yksityistetään. Julkiset palvelut pitää jatkossa hakea muilta paikkakunnilta.

Tämä siitä huolimatta, ettei edes omistavan luokan rahakkaat suostu yksityisten terveyspalvelujen käyttäjiksi, sen perusteella mitä olen asiasta mielipiteitä kysellyt.

Keskusta teki aluevaltuuston kokouksessa asiasta palautusesityksen ja hylkäysesityksen. Ne eivät kuitenkaan keränneet riittävästi ääniä taakseen.

Aluevaltuutettu Juha Korkeaoja (kesk.) toteaa eriävässä mielipiteessään, että

päätös jättää täysin avoimeksi nyt esitettävien sote-keskusten ulkopuolelle jäävien kiinteiden toimipisteiden palveluvalikoiman ja sijainnin.

Päätösesityksessä viitataan sote-pisteisiin, mutta niiden sisältöä tai palveluita tai edes paikkaa ei ole määritelty.

Koska sote-keskusverkosto muodostaa kokonaisuuden (sote-keskukset yhdessä muiden kiinteiden toimipisteiden kanssa), jolla pyritään kattamaan satakuntalaisten sosiaali-ja terveyspalveluiden tarpeet palvelutarvetta vastaavasti, olisi tärkeää, että myös päätös verkostosta tehdään kokonaisuutena.

Päätöksen pitäisi edelleen pohjata samaan edellä mainittuun huolelliseen vaikutustenarviointiin, jota päätösesityksen taustaltakaan ei löydy.

Esittelytekstin mukaan ”Palveluiden siirrot sote-keskuksiin toteutetaan aluevaltuuston hyväksymän palveluverkkosuunnitelman mukaisesti ja päätökset tehdään voimassa olevan hallintosäännön mukaisesti.” 

Palveluverkkosuunnitelmassa vertailuarvoina käytetyt kiinteistöjen vuokrahinnat ovat myös osoittautuneet virheellisen korkeiksi.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki