• Aluevaltuustoryhmä
  • Toimituksen nostot
  • Uutiset

Satakunnan HVA:n kuulumisia ja hiukan muutakin asiaa

Satakunnan hyvinvointialueen ylin päättävä elin lukitsi sotekeskusten sijainnit syyskuun kokouksessaan.

Lue, miten vasemmistoliiton valtuutetut äänestivät.

Palveluverkon osalta päätöstä on tarkoitus täsmentää joulukuun kokouksessa. Silloin kunta- ja aluevaalien kampanjat ovat jo käynnissä.

Aluevaltuusto oli koolla maanantaina 9. syyskuuta. Kokous oli syyskauden ensimmäinen.

HVA:n oma uutinen oli otsikoitu juhlallisesti:

Aluevaltuusto päätti sosiaali- ja terveyskeskuksista Satakunnassa

Ollaan siis perusasioiden äärellä, vasemmistoliiton ydinosaamisalueella.

Aluevaltuusto oli päättämässä, missä kunnissa jatkossa on sotekeskus ja missä sotepiste. Jompikumpi on oltava jokaisessa kunnassa.

  • Sotekeskuksessa on ”laaja-alaisesti asiakkaiden palvelutarpeen mukaisesti sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon palveluita sekä mahdollisesti näitä täydentäviä palveluita”.
  • Sotepisteessä tarjotaan ”asiakkaiden palvelutarpeen mukaisia palveluita väestökeskittymien ulkopuolella”.

Mistä äänestettiin, ja miten vasemmistoliiton aluevaltuutetut äänestivät?

Pohjaesityksenä oli aluehallituksen esitys. Keskusta ehdotti asian palauttamista valmisteluun.

Palautusehdotus sai vasemmistoliitolta kuusi ääntä. Äänestystulos oli kuitenkin JAA 30, EI 39. Pohjaesitys voitti, joten asian käsittelyä jatkettiin.

Aluevaltuuston kokous keskeytettiin lounastauon ajaksi.

Sen jälkeen keskusta ehdotti asian hylkäämistä. Äänestyksessä pohjaesitys sai vasemmistoliitolta kuusi ääntä. Tässä äänestyksessä tapahtui muitakin käännöksiä, sillä tulos oli JAA (pohja) 42, EI (hylkääminen) 23. Tyhjää äänesti kaksi valtuutettua ja kaksi oli poissa.

Tarmokkaasti kuntavaaleihin ja pahasti notkahtaneen kannatuksen nostoon tähtäävä keskusta ei lannistunut, vaan teki vielä toimenpidealoitteen. Siinä edellytettiin mm. palveluverkkosuunnitelman päivittämistä ja täsmentämistä aluevaltuuston joulukuun kokouksessa.

Aluevaltuusto päätti äänin JAA 44 (täsmentämisaloite), EI 22, tyhjä 1, täsmentää palveluverkkosuunnitelmaa kokouksessaan 9. joulukuuta. Toimenpidealoite sai vasemmistoliitolta kuusi JAA-ääntä.

Aluevaltuuston kokoukseen osallistuivat tällä kertaa:

  1. Tapio Ailasmaa Raumalta,
  2. Jukka Heinonen Porista,
  3. Raisa Ranta Porista,
  4. Petri Salminen Eurasta,
  5. Milka Tommila Porista ja
  6. Jenni Tuomi Harjavallasta.

Ei lehteen edes lähdesuojan takaa

Satakunnan hyvinvointialue ei ole toistaiseksi päätynyt taloudenpidon tarkkailuluokalle, mutta sen tiedottamisessa on ollut paljon korjaamisen varaa.

Sosiaalialan edunvalvontalehti Talentia uusin numero (5/2024) muisti hyvinvointialueiden tiedottamista pääkirjoituksessaan, Hiljaisuus tuli alueille. Lehden haastateltavissa oli käynyt täysi kato jo syksyllä 2022. Viime vuonna radiohiljaisuus vain paheni.

Talentia-lehden päätoimittaja Kaisa Yliruokanen

Talentiassakin oli huomattu, että Satakunnassa journalistien yhdistys jakoi viime vuonna hyvinvointialueelle hyvän tiedottamisen hunajan sijasta kirvelevää suolaa. Tänä vuonna kiertopalkinto meni BASFin Harjavallan tehtaalle, jonka suolat ovat eri laatua.

Talentian päätoimittaja kirjoittaa, että vaikka toisaalta kentän kuulumia kaivataan omaan lehteen, jäsenten mielestä haastateltavana saisi olla se surullisenkuuluisa ”joku muu”.

Hiljaisuus vallitsee edelleen koko maan hyvinvointialueilla, vaikka

toimittajat haluavat kuulla kentän ääntä ja tuoda asiakastyötä tekevien oman kokemuksen julkisuuteen.  

Talentia-lehden päätoimittaja Kaisa Yliruokanen

Näin asia varmasti on monella muullakin alustalla. Johdon on rohkaistava alaisia puhumaan avoimesti.

Ei ongelma, vaan ratkaisu

Koko maan hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajat olivat koolla 6. syyskuuta Lappeenrannassa. Yhteisessä kannanotossaan he muistuttavat, etteivät hyvinvointialueet ole ongelma, vaan ratkaisu.

Hyvinvointialueiden poliittiset päättäjät tekevät parhaansa kustannusten kasvun hillitsemiseksi. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista ennen kuin sosiaaliset perusoikeudet ja julkisen talouden kantokyky saadaan tasapainoon.

Hyvinvointiyhteiskunnan ytimessä on ihmisten luottamus siihen, että palveluita saa silloin kun on tarve ja hätä. 

Muun muassa Keravan ja Vantaan hyvinvointialue julkaisi tekstin sivustollaan. Satakunnan HVA:n sivustolta sitä ei löytynyt. Toivottavasti kannanotto on kuitenkin luettu.

EDIT 10.9.2024 klo 18.45 korjattu nippu kirjoitusvirheitä.