• Uutiset

Ensimmäistä kertaa kaikille, ei harvoille

Piirikokous ilman valtakirjoja. Tuleeko tupa täyteen vai tuleeko sinne kukaan?

Syyskokouksen kesto oli – ilmoittautumisesta puheenjohtajan viimeiseen nuijan kopautukseen – lähes viisi tuntia. Ison osan haukkasi pj-kisan tentti.

Kevätkokouksessa on tältä osin kevyempi kattaus. Kokousten välillä piiri keskustelee mm. marraskuussa Raumalla. Seuraa ilmoittelua!

Sunnuntain 13. lokakuuta valjetessa vasemmistoaktiivien kimppakyydit ympäri maakuntaa sukkuloivat kohti Huittista.

Risto Rytin kadun virastotalon ovet avautuivat kello 11 ja valtuustosaliin perustettiin ilmoittautumispiste. Jonoa ei päässyt muodostumaan ja kaikille riitti nippu kokousasiakirjoja.

Salissa ei silti kovin montaa tyhjää tuolia enää ollut, kun Satakunnan vasemmistoliiton puheenjohtaja Mikko Kaunisto avasi kokouksen kello 12.

Sitä ennen toiminnanjohtajan sijainen Kaisa Vallavuori oli muistuttanut osallistujia vasemmistoliiton turvallisemman tilan periaatteista. Avauspuheessaan Mikko Kaunisto oli osin optimistinen:

– Aika vasemmistolaisen politiikan tekemiseen on otollinen.

Hän toi esille synkkiäkin sävyjä:

– Sysimusta hallitus tekee yltiöoikeistolaista politiikkaa ja kurittaa heikompiosaisia ja perusduunareita päätöksillään. Hyvinvointialueet ovat pakotettuja karsimaan palveluverkoistaan ja siirtämään palveluita kauemmaksi tarvitsijoista. Hoitotakuun muutokset siirtävät palvelut myös ajallisesti kauemmaksi ja aiheuttavat pitkällä aikavälillä enemmän kustannuksia kuin säästöjä.

Juuri ennen kokouksen alkua kirjoitettu osuus oli puheen järeintä antia:

Kolmen osaavan puheenjohtajaehdokkaan puheenvuorot

Sääntömääräisenä edennyt kokous keskeytettiin kello 12.19. puheenjohtajaehdokkaiden etätentin takia. Juontajana toimi koordinaattori Jarno Valtonen.

Vasenvoima ei ota kantaa siihen, kuka ehdokkaista olisi paras Li Anderssonin seuraajaksi. Ehdokkaat eivät radikaalisti eronneet toisistaan, suunta ja linja on melko yhtenäinen. Tässä ehdokkaiden puheenjohtajuusvisioita:

– Meillä pitää olla visioita myös pitkälle tulevaisuuteen. Kasvaaksemme puolueena meidän tulee tavoittaa lisää äänestäjiä. Meidän pitää pystyä puhuttelemaan myös keski-ikäisiä äänestäjiä. Vahva, työllistävä politiikka, sekä perheiden asiat ja koulutus, joka on kärsinyt viimeisen 15 vuoden aikana.

Maahanmuuttopolitiikka on ollut oikeistolle keppihevonen, jolla se on saanut paljon ääniä. Meidän pitää ottaa vahvemmin kantaa ja huolehtia, ettei valheelliselle politikoinnille anneta tilaa.

Gashaw Bibani

– Ensi kevään vaaleissa ollaan pelottavien asioiden äärellä. Ihmiset pelkäävät omien sote-palvelujensa puolesta, lähikoulujen puolesta, päiväkotien puolesta, pelastuspalvelujen puolesta. Valtakunnan tasolla kiistellään siitä, kuinka paljon on resursseja käytettävissä. Kunta- ja aluepolitiikassa tehdään arvovalintoja siitä, mihin niitä voimavaroja kohdennetaan.

Vasemmistoliiton keskeisin tehtävä on turvata ihmisille lähipalvelut ja hyvä elämä kaikkialla Suomessa. Puheenjohtajan ja puoluetoimiston pitää olla kentän käytettävissä ja uskottavasti pystyä ajamaan ihmisten arkisia tarpeita.

Laura Meriluoto

– Vaalit voitetaan vaalien välillä. Vahvistetaan liikettä, että kaikilla on mahdollisuus osallistua ja tulla mukaan vasemmistolaiseen toimintaan. Kutsutaan uusia mukaan, mutta myös vaalitaan jo mukana olevien jäsenten hyvinvointia ja jaksamista.

Asiasisältölähtöinen politiikka on ollut meidän vahvuus, se on ollut Lin vahvuus. Opppositiossa käy helposti niin että politiikasta tulee aika reaktiivista, mutta on pidettävä omat, vahvat, kunnianhimoiset visiot koko ajan mukana. Meidän pitää myös vaalia poliittista mielikuvitusta. Otetaan kulttuuripolitiikka vahvasti mukaan.

Minja Koskela

Neuvoa-antavä jäsenäänestys kestää lokakuun 17. päivän loppuun. Päätöksen tekee puoluevaltuusto 19.10.2024

Kummikansanedustajaltamme tyhjennettiin pajatso

Kun kokous jatkui, kuultiin vielä vanhan tavan mukaan valtakirjantarkastajien lausunto. Keskustelussa harjavaltalainen Leila Mäkinen kysyi modernimpaa ilmaisua. Ehkä seuraavassa piirikokouksessa luetaan esimerkiksi jäsenyydentarkastajien lausunto?

Lausunnon mukaan tällä kertaa kokoukseen osallistui 46 jäsentä sekä 2 seuraajaa.

Satakuntalaisten virallinen kummikansanedustaja, porilaistaustainen Timo Furuholm pahoitteli, ettei ole ehtinyt kaikkiin tapahtumiin, johon häntä on tilattu. Poliittisen tilannekatsauksen hän arveli meidän pitkälti jo saaneen osaavilta puheenjohtajaehdokkailta.

Timo Furuholm kertoi, miten häneltä oli pyydetty lausuntoa vasemmistoliiton niin sanotusta miesongelmasta:

 – Kun meillä on niin paljon naisia puheenjohtajakisassa.

Kansanedustajalla oli tähän selkeä vastaus:

– Meidän miesten pitää osaavien naisten rinnalla raivata itsellemme tila. Politiikka ei lopulta ole sukupuolesta kiinni, vaan sisällöistä.

Kansanedustaja Timo Furuholm

– Viime vaalit olivat velkavaalit. Kuuden miljardin sopeuttamistavoite muuttui nopeasti yhdeksään miljardiin. Vasemmistoliitto on ainoana kyseenalaistanut sopeuttamistahdin.

Kansanedustaja muistutti, että kaikki hallituksen esitykset on tehty työnantajan näkökulmasta, EK:n ohjauksessa.

– Ratkaisuja perusteltiin 100 000 uudella työllisellä. Nyt työttömyyden kasvu on jossain siellä 40 000 ja 50 000:n välillä. Olemme Euroopan mestareita tässä. Meillä työttömyys on kasvanut kovinta tahtia vuoden aikana.

Kunta- ja aluevaaliehdokkaille kansanedustaja tarjosi rohkaisua ja kannustusta.

– Minusta on tärkeää, että Satakunnassa aktivoidutaan, koska me haluamme sen paikan takaisin 2027 vaaleissa. Tämä on nyt se trampoliini, josta me pompataan sinne. Pitää vielä pykälän rohkeammin käydä kimppuun.

– Toivon, että kaikki ovat aktiivisia. Kunta- ja aluevaalit ovat todella tärkeät. Me tarvitsemme nyt hyviä ehdokkaita, kaiken ikäisiä, naisia, miehiä ja kaikilta elämän osa-alueilta.

Kansanedustaja Timo Furuholm

Vasemmistopiiri nimesi 43 aluevaaliehdokasta, tasan puolet täydestä listasta. Piirihallitus valtuutettiin nimeämään lisää ehdokkaita.

Piirin puheenjohtaja Mikko Kaunisto ja 2. varapuheenjohtaja Susanne Ekroth valittiin jatkokaudelle. 1. varapuheenjohtajaksi valittiin uutena porilainen Marianna Turunen. Piirihallitukseen valittiin 15 jäsentä ja 4 varajäsentä.

Satakuntalaisten yleiskeskustelu jäi vaisuksi

Kai Hyrynkangas Harjavallasta käytti puheenvuoron yleiskeskustelussa. Hän viittasi puheenjohtajaehdokkaiden teemoihin:

– Rasismi ja ympäristöasiat ovat erittäin tärkeitä, sitä en kiistä, mutta vasemmistoliiton pitäisi enemmän tehdä työtä työläisten näkövinkkelistä. Sellainen vanhanajan vasemmistolainen politiikka on jäänyt syrjään.

– Saisimme varsinkin maaseudulta ja työpaikoilta lisää ääniä ja kannatusta, kun vasemmistoliitossa palattaisiin takaisin juurille, ja tuotaisiin esille, kuinka tärkeää meille on työläisten hyvinvointi yhteiskunnassa.

Hyrynkangas muistutti, että seuraavat eduskuntavaalit ovat työehtosopimusvaalit.

– Silloin päätetään sinunkin työehtosopimuksistasi!

Nakkilalainen Terttu Viinamäki puhui vanhusten ja vammaisten tilanteesta Satakunnan hyvinvointialueella. Aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja, euralainen Petri Salminen antoi pikakatsauksen aluevaltuuston viime kokouksesta.

Tämä sekä moni muu puheenvuoro jäi hautumaan kokousväen mieliin. Piiri järjestää talven aikana avoimia keskustelutilaisuuksia.