• Mielipiteet
  • Toimituksen nostot

Jukka Heinonen: Kehitysvammaisten työosuusrahan lopettaminen

Kirjoittaja ihmettelee hyvinvointialueen virkamiesten aikeita säästää avotyötä tekevien kehitysvammaisten pienistä lisäansioista.

– Esitystä kehitysvammaisten työosuusrahan lopettamisesta ei ole mietitty, tai ei välitetä siitä, mitä työ merkitsee tälle ihmiselle.

– Satakunnan hyvinvointialuejohtaja kertoi 9.10.2024 Satakunnan Kansassa viranhaltijoiden säästöesityksistä, joita hallitukselle esitetään talousarviota suunniteltaessa. Yksi säästöistä oli kehitysvammaisten työosuusrahan lopettaminen.

Hyvinvointialueen sivuilta ei löytynyt kehitysvammaisten työosuusrahan vuosittaista kokonaiskustannusta eikä työosuusrahaa saavien kehitysvammaisten lukumäärää. Lasketaanpa avotyötä tekevän kehitysvammaisen osalta asiaa ja suhteutetaan euromääriä.

Jos kehitysvammainen tekee viitenä päivänä viikossa avotyötä, josta maksetaan 12 euroa päivältä, on hänen saamansa työosuusraha 240 euroa kuukaudessa. Vuodessa yhden avotyötä tekevän kehitysvammaisen työosuusraha on 2 880 euroa.

Kuvitellaan päätösprosessi. Hyvinvointialueen sote-johtaja, kolme vastuu- ja toimialajohtajaa sekä hyvinvointialuejohtaja istuvat pöydän ääreen. Heidän yhteinen vuosiansionsa hyvinvointialueen palkkalistoilla on noin 644 000 euroa Satakunnan Kansassa 3.7.2023 julkaistujen palkkatietojen perusteella. 

Aivoriihen työn tuloksena syntyy päätös kehitysvammaisten työosuusrahan lopettamisesta säästösyistä, joita sitten hallitukselle esitetään. Neljän korkeapalkkaisen johtajan sekä hyvinvointialuejohtajan yhteiset vuosiansiot ovat siis sama summa kuin 223:n avotyötä tekevän kehitysvammaisen työosuusrahat olisivat vuodessa. 

Kun aluehallitus kokoontuu, pelkästään kokouspalkkiosta syntyy kuluja yhteensä 3 200 euroa. Summaan ei ole laskettu puheenjohtajalle maksettavaa kuukausipalkkiota.

Mikäli asia etenee aluevaltuustoon, sen kokouksen hinta on 15 180 euroa, mihin ei ole laskettu valtuutettujen kilometrikorvauksia eikä valtuuston puheenjohtajan kuukausikorvausta. Kokouspalkkiot ovat julkista tietoa.

Yhdellä aluehallituksen ja -valtuuston kokouksella maksettaisiin kuuden avotyötä tekevän kehitysvammaisen vuosittainen työosuusraha. 

Lisäksi hyvinvointialueella on lukuisia lautakuntia, joilla ei ole mitään päätäntävaltaa. Esimerkiksi turvallisuus- ja varautumisen lautakunnassa on 16 jäsentä, joten yhden kokouksen hinta on pelkästään kokouspalkkioiden osalta noin 2 400 euroa. Kaikki esityslistan asiat ovat joko tiedoksi tai kuultavaksi.

Yhden lautakunnan kokouksen hinnalla maksettaisiin yhden kehitysvammaisen koko vuoden työosuusraha.

Esitystä kehitysvammaisten työosuusrahan lopettamisesta ei ole mietitty loppuun asti, tai ei välitetä siitä, mitä työ merkitsee tälle ihmiselle. Sanotaan että, kehitysvammaisen pääasiallinen tulonlähde on eläke.

Kyse on kuitenkin siitä, että

  • kehitysvammainen ihminen tuntee olevansa yhteiskunnan jäsen tehdessään avotöitä, 
  • hänelle työssäkäynnistä säännöllinen elämänrytmi,
  • hän saa mielekästä tekemistä ja hieman lisätuloa.

Tämä ei ilmeisesti ole viranhaltijoiden mielestä kovinkaan tärkeää. Otaksuttavasti heidän mielestään esimerkiksi päivittäistavaratalossa tavaroiden hyllyyn laittaminen on työtä, josta kehitysvammainen avotyöntekijä ei tarvitse mitään rahallista vastinetta. 

Syyttävää sormea voi suunnata myös maamme hallituksen suuntaan. 

Jukka Heinonen (vas.)

Satakunnan aluevaltuuston varajäsen ja turvallisuuden ja varautumisen lautakunta jäsen

Pori