• Mielipiteet
  • Toimituksen nostot

Nea Hakala: Miksi kaikkia pitäisi kiinnostaa opiskelijoiden velkaantuminen?

Kirjoittaja muistuttaa, että opiskelijat ovat ainoa ihmisryhmä, joka joutuu kattamaan elinkustannuksiaan velkaantumalla.

– Nykyinen hallitus toteuttaa historiallisen kurjistavaa politiikkaa läpi yhteiskunnan. Köyhiltä, sairailta, työttömiltä viedään eniten. Suurimpina kärsijöinä ovat myös nuoret ja opiskelijat.

– Hallitus leikkaa tällä hetkellä kaikilta paitsi rikkailta ja varallisuus kasaantuu yhä enenevissä määrin.

Puhumattakaan siitä vastakkainasettelusta, jota hallitus kylvää rasismillaan ja syrjinnällään. Lapset eivät saa olla enää koulussa rauhassa omina itsenään ja oppikirjoistakin halutaan repiä sivuja pois. 

Hallitus heikentää koulutuksen yhdenvertaisuutta ja yhdenvertaisia mahdollisuuksia kouluttautua ennennäkemättömällä tavalla kaikilla asteilla. 

Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Nea Hakala

Opiskelijat velkaantuvat kiihtyvää tahtia. Opiskelijat ovat ainoa ihmisryhmä, joka joutuu kattamaan elinkustannuksiaan velkaantumalla.

Vuonna 2017 opintolainojen kokonaismäärä oli 2,5 miljardia euroa, mutta se on moninkertaistunut viime vuosina. Viime vuonna opintolainakanta on ollut jo kuusi miljardia euroa.

Valmistuessa velkaa saattaa olla jopa 40 000 euroa. Se on niin valtava summa, että yhä useampi pohtii, onko kouluttautuminen taloudellisen riskin arvoista. Nykyisellään matalapalkka-aloille kouluttautuneet ovat kriisissä jo opintolainojen korkojen maksun kanssa, lainan lyhentämisestä puhumattakaan. 

Hälyttävintä on kuitenkin se, että viime vuonna toisen asteen opiskelijoiden keskimääräinen lainamäärä nousi yli 10 000 euron.

Opintolainajärjestelmä jättää myös porsaanreiän, joka mahdollistaa varallisuuden kertymisen jälleen niille, joilla rahaa jo on.

Kun toiset yrittävät kattaa perustarpeet ja katon päänsä päälle, voi osa huoletta sijoittaa lainat, eikä koroista tarvitse murehtia, kun esimerkiksi vanhemmat voivat maksaa lapsensa lainan pois ilman lahjaveroa.

Miksi sitten kaikkia pitäisi kiinnostaa nuorten ja opiskelijoiden velkaantuminen? Siksi, että nuorten holtittomalla velkaantumisella tulee olemaan seurauksia tulevaisuuden työelämälle.

Työttömyys kasvaa hallituksen politiikan seurauksena, myös korkeakoulutettuja on työttömänä enemmän kuin korona-aikana.

Hallitus heikentää ay-liikettä, työntekijöiden asemaa, ja alustatalous kasvaa.

Pelottaa ajatella, mitä tapahtuu, kun meillä on korviin asti velkaantuneita nuoria, liian vähän työpaikkoja ja stressi selvitä lainan takaisinmaksusta.

Miten käy työelämälle, jos huono taloudellinen tilanne ajaa ihmisiä ottamaan työtä vastaa millä tahansa ehdoilla, jotta selviää kuluistaan.

Nea Hakala

Harjavaltalainen luokanopettajaopiskelija

Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja