• Aluevaltuustoryhmä
  • Toimituksen nostot
  • Uutiset

Omaishoitajat pois puun ja kuoren välistä

Luottavatko virkamiehet, että omaiset hoitavat, vaikka mikä olisi? Jo nyt yli puolet satakuntalaisista omaishoitajista jää ilman lakisääteisiä vapaapäiviään.

Taloudellisen tuen leikkaaminen voi pahimmillaan johtaa omaishoitajuudesta luopumiseen.

Satakunnan vasemmistoliiton aluevaltuustoryhmä on huolissaan omaishoidontuen palkkioiden leikkauksista, joita hyvinvointialueella suunnitellaan. Aiheesta julkaistu mielipidekirjoitus sai tilaa sunnuntain 13.10. Satakunnan Kansassa.

Omaishoitajat tekevät erittäin arvokasta ja korvaamatonta työtä läheistensä hoitamisessa, mutta eivät saa riittävästi tukea.

THL:n tuoreen raportin mukaan Satakunnan hyvinvointialueella vain 45 prosenttia omaishoitajista käyttää säännöllisesti lakisääteisiä vapaapäiviään. Se on alle maan keskiarvon, joka on 55 prosenttia.

Valtuustoryhmän mukaan omaishoidontuen leikkaaminen olisi lyhytnäköisiä, koska se lisäisi omaishoitajien väsymistä.

Pahimmillaan omaishoitajan uupumus tai sairastuminen pakottaa luopumaan omaishoitajuudesta. Tämä kasvattaa pitkän aikavälin kustannuksia yhteiskunnalle.

”Omaishoidontuen leikkaukset vaarantaisivat erityisesti kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien, kuten ikääntyneiden ja vammaisten mahdollisuuden kotona asumiseen. Tämä tuo lisäpaineita jo ennestään kuormittuneille kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen yksiköille.”

Aluevaltuustoryhmä

Valtuustoryhmä korostaa, että omaishoitajien tukeminen on kustannustehokasta, koska se ennaltaehkäisee kalliimpien hoitopalveluiden tarvetta tulevaisuudessa.

Mielipidekirjoituksen allekirjoittajina olivat Satakunnan vasemmistoliiton aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Petri Salminen ja koordinaattori Jarno Valtonen.