• Mielipiteet
  • Toimituksen nostot

Pertti Salo: Kotihoitoyksikön palvelut ovat keskeisen tärkeitä

– Kotihoitoyksikön asiakkaita ovat moniin eri ikäryhmiin kuuluvat henkilöt, jotka tarvitsevat kotona tapahtuvaa terveydenhoitoa. Kotihoitoyksikkö on myös omaishoitajien tukena monessa asiassa.

Kirjoittaja toivoo, että hoitajataustainen johto ymmärtää kotihoitoyksikön merkityksen hyvinvointialueella.

– Kyse on paikallisesta, julkisesta palvelusta, joka tulee tarvittaessa paikalle myös viikonloppuna. Se on mielestäni toiminut hyvin ja vähentänyt ensihoitoyksikön eli ambulanssipalvelun käyttöä sekä myös tehohoidon kuormittamista.

Jos paikallinen kotihoitoyksikkö lopetetaan, sitten ollaan ambulanssien varassa. Se on kallista, eikä kauempaa tulevia ambulansseja saada aina kovin nopeasti paikalle varsinkaan viikonloppuna.

Riippumatta siitä, mikä on hyvinvointialueen hallinnon tai valtiovarainministeriön käsitys asiasta, kotihoitoyksikön palvelut ovat keskeinen osa paikallista terveydenhoitoa.

Kotihoito auttaa päivittäisissä toimissa kuten sängystä nousemisessa, wc-käynneissä, peseytymisessä, pukeutumisessa ja syömisessä. Kotihoito avustaa myös lääkehoidossa. Kotikäynneillä seurataan myös asiakkaan terveydentilaa.

Satakunnan hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti 7.10.2024 valtuutettu Leena Jokinen-Anttilan (sd.) ehdotuksesta säilyttää hoitotyön osalta ns. professiojohtajan eli hoitoalan koulutuksen saanut henkilö johtaa jatkossakin hoitohenkilöstöä Satakunnan hyvinvointialueella. Tämä toivottavasti tukee päätöksiä myös kotihoitoyksikön suhteen.

Hyvinvointialue oli jo aikeissa poistaa hallintosäännöstään professiojohtajat. Tehy lähestyi aluehallitusta ja aluevaltuustoa ja puolusti hoitajataustaisten hoitotyön johtajien asemaa.

Päätös syntyi äänin 27–42 ja se jakoi valtuustoryhmiä, myös vasemmistoliiton ryhmän.

Käsittääkseni hoitoalan koulutuksen saanut johtaja ymmärtää myös kotihoitoyksikön merkityksen.

Kotihoitoyksikön työntekijät ovat koulutettuja terveydenhoitajia, sairaanhoitajia ja lähihoitajia. Heitä ei voi korvata millään digitaalisella etäpalvelulla.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki