- Pääkirjoitus
- Toimituksen nostot
Uusi vaalivoitto vaatii meiltä uuden oppimista
Kuljemme jo kovaa vauhtia kohti kevään kaksia vaaleja. Kompuroimisen välttämiseksi on hyvä katsoa eteensä.
On vielä aikaa löytää uusia ehdokkaita, mutta nimettyjen ehdokkaiden kannattaa jo aloitella vaalityötä. Tarvitsemme uusia ihmisiä tukiryhmiin ja talkooporukoihin sekä taloudellista tukea kampanjakuluihin.
Riita tai muuten epävarma tilanne ei ole omiaan houkuttelemaan ihmisiä minkään puolueen vaali- tai vapaaehtoistoimintaan. Siksi riitoja pitäisi nyt välttää ja vanhatkin kränät sopia.
Politiikkaan kuuluu suuria tunteita, myös paikallispolitiikkaan. Menestyneimmät poliitikot ovat voimakastahtoisia, usein myös äänekkäitä.
Valtakunnallisesti jakolinjat ovat melko yksinkertaisia. Me olemme oppositiossa ja vastustajat ovat hallitusvastuussa. Kilpailijoita ovat ne puolueet, joiden kanssa tavoittelemme samoja äänestäjiä.
Paikallispolitiikassa asiat ovat monimutkaisempia
Tarvitaan ennakkoluulottomuutta, neuvottelukykyä, henkilösuhteita ja sopimuksiakin, jotta vasemmistoliiton äänestäjien kannalta tärkeitä asioita saadaan läpi ja eteenpäin. Oikeassa oleminen ei riitä.
Uutisotsikot Turusta huolestuttavat. Ulkopuoliset joutuvat tyytymään median ja sosiaalisen median tietoihin, mutta vaikuttaa siltä, että ehdokasasettelu lietsoi pinnan alla kyteneet tunteet roihuun.
Satakunnassakin vasemmistolaisten kesken on tullut sanomista.
Pori Energian tapauksessa viimeistä sanaa ei vielä ole sanottu. Asiasta on vasemmiston keskuudessa vähintään kaksi mielipidettä. Omaa elämäänsä elää kuntalaisaloite, jolla tätä kirjoitettaessa oli 4170 kannattajaa.
Vasemmistoliiton Porin kunnallisjärjestö ilmoitti lokakuun lopussa jyrkän kielteisen kantansa kunnallisen energiayhtiön vähemmistöosuuden myyntiaikeeseen.
Valtuustoryhmä vaikeni, kunnes Raisa Ranta avasi 13.11. Vasenvoimassa prosessia valtuustoryhmän puheenjohtajan roolissa. Hän kirjoitti, että ryhmän tavoitteena on porilaisten etu.
”Tiedostamme hyvin julkisen omaisuuden myymiseen liittyvät vasemmistolaiset näkökulmat ja puntaroimme tarkkaan myös muiden kaupunkien kokemuksia vastaavissa tilanteissa.”
Hänen mukaansa kukin valtuutettu tekee aikanaan oman harkintansa asiassa, viimeistään sitten, kun kaikki tieto on käytettävissä.
Kaupungin 12. marraskuuta julkaiseman kuntalaisinfon videossa kaupunginjohtaja Lauri Inna lausuu vakavana, ettei päätöksiä ole vielä tehty ”suuntaan eikä toiseen”. Myymisestä tai myymättä jättämisestä on tarkoitus kuitenkin päättää ennen vaaleja.
Vasenvoima haki tietoa puoluetoimistosta
Miten käy, jos Porissa vasemmistoliiton valtuutetut äänestävät eri tavalla kuin kunnallisjärjestö on linjannut? Tuleeko iso riita? Vaarantuuko vaalivoitto?
Asiaa oli kysyttävä puoluetoimistosta – yleisellä tasolla, niin kuin tapana on. Järjestöpäällikkö Juuso Aromaa vastasi – yleisellä tasolla – seuraavaa:
”Vasemmistoliiton omissa toimintaohjeissa todetaan varsin yksikantaan, että vaikka valtuustoryhmällä on päätösvalta sen tekemästä politiikasta, on puolueyhdistysten ja kentän kuuleminen päätöksenteossa tärkeää. Valtuustoryhmän on siis syytä kuunnella kunnallisjärjestöä ja ylläpitää sen kanssa dialogia, mutta lopulta valtuustoryhmä linjaa politiikkansa itse ja vastaa siitä äänestäjille.”
”Tärkeintä on, että vaikka kunnallisjärjestön ja valtuustoryhmän näkemykset joskus risteäisivätkin, päästäisiin näistä ristiriidoista kuitenkin eteenpäin.
Jokaisen puolueen toimijan, oli kyseessä sitten yksittäinen aktiivi, paikallisjärjestö, kunnallisjärjestö, piirijärjestö, luottamushenkilö, valtuutettu, puoluehallituksen jäsen tai kuka tahansa muu, tärkeä velvollisuus on varmistaa samaan maaliin pelaaminen vaalivoiton eteen.”
”Vain vaalivoittojen kautta pystymme kasvattamaan puolueen vaikutusvaltaa ja painoarvoa tärkeiden asioiden hoidossa. Jos rajaamme omaa työtämme ja tarmoamme erilaisilla kiistoilla ja ratkomattomilla eripuraisuuksilla, sidomme ankkurin koko puolueen kollektiiviseen jalkaan ja vedämme itseämme pohjaa kohti.”
Juuso Aromaa toivoo, että
”lopulta asiat puhutaan halki, erimielisyydet sovitaan ja mahdollisesti jatkoa varten sovitaan, uusista, eheyttävistä ja aiempaa paremmista menettelytavoista.”
Lisäksi hän neuvoo etsimään näkökulmaa valtuustoryhmien ja kunnallisjärjestöjen/paikallisyhdistysten välisiin suhteisiin Vaikuta vasemmistossa -sivustolta, sen kunta- ja aluevaikuttajille tarkoitetusta osiosta.
Tuo vasemmistoliiton käsikirja, työkalupakki ja käyttöohje on suositeltava ja hyödyllinen tietolähde. Viestinnän korjaussarjallekin olisi käyttöä.
Yhdistyksissä tehdään paljon hyvää työtä, mutta sisäinen viestintä ei aina toimi. Moni riita Satakunnassakin on lähtenyt pienestä. Oletamme liikaa, emmekä ymmärrä kysyä suoraan puoluetoverilta.
Tämä on hyvä muistaa, vaikka olisikin kyse pienemmistä ristiriitatilanteista ja puhumattomuuksista.
Tässä on selkeästi poisoppimisen paikka ennen uutta vaalivoittoa.
Susanne Ekroth