• Aluevaltuustoryhmä
  • Kolumnit
  • Toimituksen nostot

Eekruut: Aluevaltuusto päätti vuotensa hyvin raskaasti

Satakunnan hyvinvointialueen valtuuston viimeisintä kokoustallennetta ei kannata näyttää, jos pyytää uutta ihmistä vasemmistoliiton aluevaaliehdokkaaksi.

Pelastustoimen palvelutason heikennys saatiin torjutuksi sentään yhteisvoimin. Korkeimpia virkamiehiä valtuuston päätös selvästi kirveli.

Vasemmistoliitto jätti pöytäkirjaan eriävät mielipiteet asiakasmaksujen ja erikoissairaanhoidon ns. hoitopuhelujen uusista hintalapuista.

Kotikoneelta tai puhelimesta seurattuna maanantain 9.12. kokous sisälsi paljon sellaista, mikä on joko tylsää, noloa sähellystä tai sisällöltään hyvin ikävää asiaa – jopa näitä kaikkia yhtä aikaa.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen asioista päättämisen pitäisi olla vakava asia. Siksi ei erityisemmin ilahduta, kun iso osa aluevaltuutetuista tunsi olevansa jo jatkokautensa näyttökokeessa.

Mahtipontista puhetta riitti, ja kallista aikaa kului.

Maakuntalehti aloitti kokousuutisensa laskelmalla, jonka mukaan aluevaltuuston kokousmaraton maksoi HVA:lle noin 45 000 euroa.

Osa esityslistan asioista päätettiin siirtää seuraavaan kokoukseen, joka on vasta maaliskuussa.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä jätti työpäivän mittaiseksi venyneen kokouksen päätteeksi valtuustoaloitteen lisärahoituksen hakemisesta hyvinvointialueelle.

Keskustan valtuustoryhmä ehdotti suurin piirtein samaa lisättäväksi taloussuunnitelmaan jo talousarviokeskustelun ryhmäpuheenvuorossa. Tämä muutosesitys hävisi pohjaesitykselle äänin 16–35.

Hyvinvointialuejohtaja Kirsi Varhila ei pitänyt lisärahoituksen hakemista realistisena ja alkoi soittelemaan tuomion pasuunaa. Hänen mukaansa kaikista lakisääteisistä palveluista pitäisi ensin luopua, jotta valtiovarainministeriö heltyisi Satakunnalle.

– Omaishoidon tuki on nyt 5 miljoonaa yli minimin. Professiojohtajat eivät ole lakisääteisiä. Pelastustoimesta tehty palvelutasopäätös, 410 000 euroa, ei ole lakisääteinen. Alle 20-vuotiaiden ehkäisy, Ankkuri-toiminta ja kehitysvammaisten työosuusraha pitäisi ensin poistaa kokonaan.

– Lisäksi 14 vuorokauden hoitotakuu pitäisi muuttaa kolmeksi kuukaudeksi. Nämä ovat vähimmäisvaatimuksia, että voisimme laittaa lisärahoitushakemusta valtiovarainministeriölle.

Hyvinvointialuejohtaja Kirsi Varhila

Ehkä tämä kaikki ehtii toteutua sinä aikana, kun vasemmistoliiton aloite etenee hyvinvointialueen byrokratiassa.

Satakunnan vasemmistoliiton ryhmälle aluevaltuuston kokous oli turhaannuttava kokemus. Aluevaltuustoryhmän tiedote kuvaa tilannetta seuraavasti:

”Vasemmistoliitto jäi lähes yksin vastustaessaan hintojen korotusta, joille aluevaltuusto ei nähnyt mitään vaihtoehtoa.

Käytännössä hallitus pakotti Satakunnan hyvinvointialueen paikkaamaan sen omista leikkauksista johtuvaa rahoitusvajetta asiakasmaksujen nostoilla.

Satakunnan hyvinvointialueella harjoitettu talouskuri on johtanut liian optimistisiin ja suoranaisen epärealistisiin budjettitavoitteisiin, eikä toiminta ole kestävällä pohjalla.”

Vasemmistoliiton aluevaltuustoryhmä

Valtuustoryhmä kertoo tiedotteesssan jatkavansa taistelua oikeudenmukaisemman politiikan puolesta, vaikkeivät 9. joulukuuta tehdyt päätökset olleet heidän toiveidensa mukaisia. Vasemmistoliitto tulee jatkossakin aluevaltuustossa vaatimaan vaihtoehtoja, jotka turvaavat sekä asukkaiden palvelut että työntekijöiden turvallisuuden.

Vasenvoiman toimituksen puolesta toivon aluevaltuutettujen ulostuloja kokemuksistaan. Ne ovat lukijoille mukavampaa lukemista kuin pelkät kokouspuheenvuorot kirjallisessa muodossa. KIITOS!

Kirjoittaja on Vasenvoiman vastaava toimittaja ja Satakunnan vasemmistoliiton 2. varapuheenjohtaja.