• Ehdokas 2025
  • Mielipiteet
  • Toimituksen nostot

Pertti Salo: Hallituksen thatcherismi on myrkkyä taloudelle

Kirjoittaja muistuttaa, että kaikki talouden tunnusluvut ovat menneet alaspäin sen jälkeen, kun nykyinen hallitus aloitti toimintansa viime vuoden kesällä.

‒ BKT pyörii taantumatasolla eikä kasvua synny, kun hallitus keskittyy leikkaamaan ja kiristämään taloutta. Työttömyys kasvaa ja työllisyysaste laskee koko ajan.

Työmarkkinoilla heikko kehitys on jatkunut. Työttömyysasteen kausi- ja satunnaisvaihtelusta puhdistettu trendiluku harppasi marraskuussa jo 9,0 prosenttiin.

Työttömyysaste on hiipinyt ylöspäin jo pidempään, sillä trendiluku on nyt runsaat kaksi prosenttiyksikköä korkeampi kuin viime vuoden alussa.

Työllisyyden heikkeneminen on ollut nopeaa kuluvan vuoden jälkipuoliskolla. Tämä vie tehoja talouden odotetulta elpymiseltä.

Kaikki hallituksen toimet muistuttavat takavuosien Margaret Thatcherin talouspolitiikkaa Iso-Britanniassa. Sen seurauksena kerjäläisiä on Lontoon kaduilla edelleen.

Julkisen talouden alijäämä eli tulojen ja menojen välinen kuilu kasvaa tänä vuonna suurimmilleen sitten koronavuoden 2020 ja 1990-luvun lamavuosien.

Suomi on EU:n ainoa maa, jonka talous on supistunut vuodesta 2019 lähtien. Supistumista on ollut 0,6 prosenttia vuoden 2024 kolmanteen kvartaaliin mennessä.

Rakentamisen jyrkkä sukellus ja yksityisen kulutuksen merkittävästi odotettua hitaampi elpyminen näkyvät selvästi työttömien määrän kasvuna kuluneen vuoden aikana.

Venäjän-kauppa lakkasi Ukrainan sodan myötä. Se on aiheuttaut ongelmia monella teollisuussektorilla.

Työttömyyden kasvua ajaa Suomen heikko taloustilanne.

Pitkittyneen heikon suhdanteen taustalla on muun muassa heikko kuluttajaluottamus ja tavaraviennin hidas toipuminen.

Perustuslain mukaan hallituksen pitäisi toimia niin, että Suomen ja suomalaisten etu on ensisijainen asia.

Talousasioissa näin ei näytä olevan.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki