- Mielipiteet
Pertti Salo: Yhteisöveron alennus on suora tulonsiirto sijoitusyhtiöille

Kirjoittaja pohtii hallituksen veronalennusratkaisujen vaikutuksia.
– Petteri Orpon hallitus suunnittelee uutisten mukaan nyt yhteisöveron alentamista ja perusteena on investointien saaminen Suomeen. Samaa selostusta kuultiin takavuosina jo Jyrki Kataisen hallitukselta.
– Ei tarvitse olla kovinkaan ihmeellinen asiantuntija tai ennustaja, jotta voi päätellä mistä todellisuudessa on kysymys.
Veroalennus on suoraa tulonsiirtoa sijoitusyhtiöille ilman mitään vastiketta, ja samalla suurituloiset nostavat yhä enemmän tulonsa osinkoina eli käyttävät ns. tulomuuntoa.
Toteutuessaan hallituksen veropäätös olisi vastuuton.
- Se vähentäisi valtion verotuloja jopa yli miljardilla eurolla.
- Se ei tutkitusti lisäisi merkittävästi investointeja tai kasvua,
- eikä todellakaan maksaisi itseään takaisin.
Mikäli osinkoverojärjestelmää ei korjata samalla, verovälttely kääntyy entistä voimakkaampaan kasvuun.
Hallituksessa on ollut esillä yhteisöveron laskeminen 20 prosentista joko yhdellä tai kahdella prosenttiyksiköllä.
Helsingin Sanomat kertoi lähteisiinsä perustuen, että hallitus harkitsisi puoliväliriihessään yhteisöveron laskua jopa kolmella prosenttiyksiköllä eli 17 prosenttiin, mutta todennäköisemmin kahdella prosenttiyksiköllä 18 prosenttiin.
Vero-oikeuden väitöskirjatutkija Lauri Finér käy sosiaalisen median ketjussaan läpi ajatuksiaan ja tutkimustietoa hallituksen kaavailemasta yhteisöveroalesta.
”Se olisi huono, jopa törkeä päätös. Ensiksi. Suomessa on jo kokeiltu samaa rohtoa. Tulos: kalliiksi tuli, ei kasvua, rikkaat ja ulkomaiset omistajat hyötyivät muiden kustannuksella”, Finér kirjoittaa.
Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT on selvittänyt, että viime vuosikymmenen roima yhteisöveron lasku Suomessa ei lisännyt investointeja, vaikka vauhdittikin pienten yritysten toimintaa.
”Yhteisöveroale siis pahentaisi osinkoverotuksen ongelmia, jotka lukuisat asiantuntijat ovat nostaneet esiin. Tilannetta auttaisi osinkoverotuksen korotus, mutta siitä ei ole huhuttu”, Finér kirjoittaa.
Yhteisöveron alentaminen olisi ”hölmöläisen verokilpailua, jolla Suomeen ei tulisi yrityksiä tai investointeja”.
Lauri Finér viittaa Verotutkimuksen huippuyksikön tutkimuskatsaukseen, jonka mukaan yhteisöveron laskeminen on tehoton keino edistää talouskasvua.
”Hallitus käyttäisi miljardin, joka hyödyttäisi olennaisesti Suomessa toimivien yritysten ulkomaisia omistajia. Rahaa lapattaisiin siis ulkomaille, eikä vastineeksi saisi mitään. Kotimaassa hyötyjiä olisi ennen muuta varakkain 1 % suomalaisista”, hän arvostelee.
Hallitus perustelee veronalennusaikeitaan, jotka yhteisöveron lisäksi koskevan työn verotusta, Suomen talouskasvun edellytysten parantamisella.
Finérin mielestä kasvua käytetään nyt ”verukkeena” varakkaiden ja suuryritysten veronalennuksille.
Yhteisöveron alentaminen pahentaisi niin sanottua tulonmuuntoa. Tulonmuunto tarkoittaa, että tulot nostetaan osinkoina eikä palkkana. Osingoista maksetaan vähemmän veroa.
Jos yhteisöveroa lasketaan, suurituloiset nostavat palkan useammin osinkoina.
Pertti Salo
FM, yrittäjä ja opettaja
Eurajoki
LÄHTEET:
Verotutkija varoittaa: ”Huono, jopa törkeä päätös” pöydällä – Hallitus ”lappaisi rahaa ulkomaille”