- Toimituksen nostot
- Uutiset
Vasemmistoliitolle Vanhan Rauman uusi kaava oli mieluinen

Vanha Rauma tulee monille ensimmäiseksi mieleen Raumasta. Kaupunginosan suojelu on kuitenkin suhteellisen tuore asia ja Unescon maailmanperintöluetteloon se liitettiin 1991.
Kaavalla Vanha Rauma suojeltiin 1981, ja vasta reilut 40 vuotta myöhemmin, viime maanantaina Rauman kaupunginvaltuusto hyväksyi tilalle uuden asemakaavan.
Vasemmistoliiton kolme valtuutettua äänestivät kaavan puolesta.
– Kulttuuriperintö ei ole vain säilytettäviä rakennuksia, vaan elävää kaupunkitilaa, jossa asutaan, käydään töissä ja yrittäjyys kukoistaa. Tämä kaava luo edellytyksiä sille, että alueella voidaan jatkossakin asua ja harjoittaa liiketoimintaa ilman, että historialliset arvot vaarantuvat, Rauman kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Susanna Ruponen (vas.) lausui puheenvuorossaan.
Kaikille uusi kaava ei sopinut, ja sitä yritettiin palauttaa valmisteluun. Lopulta kaava hyväksyttiin valtuustossa äänin 34–9,
Vastustajia löytyi perussuomalaisten, sosialidemokraattien ja kokoomuksen valtuustoryhmissä. Yksi heistä oli kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd.).

Vasenvoima julkaisee Rauman Vasemmistoliiton puheenvuoron kokonaisuudessaan:
”Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,
Tänään käsittelyssämme oleva Vanhan Rauman asemakaavan muutos on merkittävä päätös, joka vaikuttaa niin kaupunkimme kulttuuriperintöön, elinvoimaan kuin arkipäiväiseen asumiseen. Vanha Rauma on osa maailmanperintöämme – sen ainutlaatuinen historiallinen ympäristö tuo ylpeyttä meille raumalaisille, mutta se on myös vastuumme tuleville sukupolville. Tämä kaavamuutos mahdollistaa alueen elinvoiman säilyttämisen ja kehittämisen tavalla, joka kunnioittaa sen arvoja.
Kaava herättää keskustelua, ja se on ymmärrettävää. On tärkeää, että me valtuutettuina punnitsemme erilaisia näkökulmia. Tässä kaavamuutoksessa on otettu huomioon sekä suojelulliset että toiminnalliset tarpeet. Se mahdollistaa alueen kehittämisen niin, että Vanha Rauma pysyy elävänä eikä muutu ulkoilmamuseoksi.
Kulttuuriperintö ei ole vain säilytettäviä rakennuksia, vaan elävää kaupunkitilaa, jossa asutaan, käydään töissä ja yrittäjyys kukoistaa.
Tämä kaava luo edellytyksiä sille, että alueella voidaan jatkossakin asua ja harjoittaa liiketoimintaa ilman, että historialliset arvot vaarantuvat.
Kaavamuutoksen myötä saadaan lisää selkeyttä rakentamisen ja korjausten periaatteisiin. Tämä auttaa niin asukkaita kuin kiinteistönomistajia ymmärtämään, millaiset muutokset ovat mahdollisia ja millaiset eivät.
Meidän on tärkeää varmistaa, että sääntely on johdonmukaista ja tasapuolista, jotta asukkaat ja yrittäjät voivat toimia selkein pelisäännöin.
Lisäksi kaava huomioi alueen käytännön kehittämistarpeet. Vanhan Rauman palvelut, liikennejärjestelyt ja julkiset tilat ovat osa kaupungin toimivaa kokonaisuutta, ja nyt tehtävät ratkaisut tukevat sitä, että alueella on hyvä elää ja asioida. On tärkeää, että historiallinen ympäristö säilyy vetovoimaisena niin asukkaille kuin matkailijoille, ja tässä kaava luo edellytyksiä toimivalle kaupunkielämälle.
Tiedän, että kaavaa kohtaan on esitetty myös huolia. Osalle asukkaista sääntely saattaa tuntua rajoittavalta, mutta meidän tehtävämme on löytää tasapaino suojelun ja käytännön asumisen välillä. Olen vakuuttunut, että tässä kaavassa se tasapaino on saavutettu. Kaavan valmisteluprosessissa on kuultu laajasti eri osapuolia, ja lopputulos on kompromissi, jossa Vanhan Rauman elinvoimaisuus ja säilyttäminen kulkevat rinnakkain.
Hyvät valtuutetut,
Meidän tehtävämme on katsoa pitkälle tulevaisuuteen. Tämä kaava on päätös siitä, millaisena haluamme Vanhan Rauman säilyvän tuleville sukupolville. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä kannattaa kaavan hyväksymistä, sillä se turvaa maailmanperintökohteemme arvon, mahdollistaa elävän kaupunginosan kehittämisen ja antaa selkeät suuntaviivat niin asukkaille kuin yrittäjillekin.
Kiitos.”
Rauman kaupunginvaltuuston 2. varapuheejohtaja Susanna Ruponen (vas.)
